Voortaan kan je op Brussels openbaar vervoer contactloos zonder kaartje betalen

De Brussels openbaarvervoersmaatschappij MIVB heeft nieuwe valideringstoestellen in gebruik genomen waardoor occasionele reizigers ook contactloos kunnen betalen. Het volstaat om een daarvoor uitgeruste smartphone, krediet- of debetkaart bij het instappen en uitstappen tegen het apparaat te houden.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Wie slechts af en toe het Brusselse openbaar vervoer gebruikt of als toerist neerstrijkt in de hoofdstad heeft voortaan enkel een bankkaart, smartwatch of smartphone nodig om een rit te betalen op de metro, tram of bus. Dankzij nieuwe valideringstoestellen hoeven de occasionele reizigers niet over een MOBIB-kaart of abonnement van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB te beschikken.

De reiziger kan zijn of haar debet- of kredietkaart, die uitgerust is met technologie voor contactloos betalen, gewoon tegen het valideringstoestel houden. De betaling wordt meteen aanvaard en de reiziger kan aan haar rit op het MIVB-net beginnen. Bij het eventueel verlaten van de metro door een toegangspoortje, hoef je de gebruikte bankkaart, smartwatch of smartphone gewoon opnieuw tegen het toestel te houden.

Korting bij meerdere ritten

Een rit die contactloos betaald wordt, kost net zoals een rit op een MOBIB-kaart 2,1 euro en is een uur geldig. Als de reiziger vier keer of meer gebruikmaakt van het systeem om zich te verplaatsen, zal hij of zij slechts 7,5 euro betalen, want dat is het dagtarief van de MIVB. Op vlak van controle hebben de controleurs een speciaal toestel voor bankkaarten en smartphones. De bankgegevens worden beschermd en zijn niet toegankelijk voor de MIVB.

Aan minstens één toegangspoortje in de metrostations en op elke tram en bus zijn in de afgelopen maanden 5.500 nieuwe contactloze valideringstoestellen geïnstalleerd. In de komende maanden worden alle toegangspoortjes in de metrostations uitgerust met deze toestellen. De installatie en de werkingskosten voor de komende acht jaar zijn voor de MIVB een investering van 15 miljoen euro.