Vrouwen spreken beter hondentaal dan mannen
Onderzoekers van de Loránd Eötvös-universiteit van Boedapest hebben eerst het gegrom van achttien honden opgenomen. De dieren deden dat om hun eten te beschermen tegen andere honden, terwijl ze in de weer waren met een speeltje of omdat ze zich bedreigd voelden door een vreemde.
In een tweede fase van het onderzoek moesten veertig mensen naar de opnames luisteren én oordelen hoe het gegrom klom. Waren de honden bang, speels, agressief, wanhopig of gelukkig? Daarna moesten ze raden naar de juiste context van het gegrom.
Over het algemeen haalden de deelnemers best goede scores bij het identificeren van de context. Zo hadden ze een succespercentage 63%. Vrouwen waren er bovendien een stuk beter in dan mannen.
Dezelfde hersengebieden
"Onze fMRI-onderzoeken suggereren dat honden en mensen gelijkaardige hersengebieden gebruiken om de emoties in vocalisaties van anderen te beoordelen. Er zijn precies biologische regels voor zoogdieren, die ons helpen om de emoties van honden te begrijpen", besluit hoofdonderzoeker Tamás Faragó.
Waarom kunnen sommige dames de viervoeters beter begrijpen dan mannen? "Vrouwen zijn waarschijnlijk empatischer en gevoeliger voor de emoties van anderen. Dat helpt hen om het gegrom beter te begrijpen", voegt Faragó daar nog aan toe.