VS en China botsen opnieuw

China zal de watersonde die het van de Amerikaanse marine onderschepte, terugbezorgen aan de VS. Dat stelt het ministerie van Defensie in Peking. Het incident maakt nog maar eens duidelijk hoe verzuurd de relatie is tussen de twee grootmachten.
door
Belga
Leestijd 2 min.

China had de sonde ter hoogte van de Filipijnen uit de Zuid-Chinese Zee gevist. Het ging om een toestel dat werd gebruikt om het zoutgehalte en de temperatuur van het zeewater te meten, informatie die cruciaal is voor de Amerikaanse vloot duikboten.

Peking verklaarde nadien dat het dat uit voorzorg had gedaan omdat het ging om een “niet-geïdentificeerd toestel”. Het zal op “een gepaste wijze” worden terugbezorgd aan de VS, benadrukte het ministerie. Hoe dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

De actie kon op heel wat media-aandacht rekenen in de VS, tot grote ergernis van China. “De eenzijdig Amerikaanse mediahype is niet opportuun en is ongunstig om tot een snelle oplossing te komen”, klinkt het.

“Hou sonde maar!”

De Amerikaanse president-elect Donald Trump deed er nog een schepje bovenop door via Twitter uit te halen naar China. Zijn boodschap ging deels verloren door een beschamende typefout. In plaats van een “unprecedented” (ongeziene) daad, sprak de Republikein in zijn tweet eerst over een “unpresidented” (niet-presidentiële daad).

Op de sociale media werd de draak gestoken met Trump, maar dat liet hij niet aan zijn hart komen. “We zouden aan China moeten zeggen dat we de sonde die het gestolen heeft niet terug moeten hebben. Laat ze hem bijhouden!”, klonk het.

Diplomatieke rel

Met het nieuwe incident zakt de relatie tussen de VS en China onder het vriespunt. Twee weken geleden veroorzaakte de toekomstige Amerikaanse president nog een diplomatische rel door een telefoongesprek te voeren met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. Daarmee is China niet opgezet aangezien het Taiwan niet als onafhankelijke staat erkent.

Op 11 december dreigde Trump er bovendien mee om het ‘Eén China'-beleid, dat stelt dat Taiwan deel uitmaakt van China, niet langer te erkennen als China geen toegevingen doet op vlak van handel.