Waar moet je op letten bij zwart-witfotografie?

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Zwart-wit kan een extra dimensie aan je foto's geven. Het heeft niet alleen iets nostalgisch, het gebrek aan kleuren zorgt er ook voor dat bepaalde details er meer zullen uitspringen, terwijl andere zich juist zullen verhullen tussen de grijstinten. Daardoor kan een onderwerp dat in kleur misschien zwak is, erg sterk voor de dag komen in zwart-wit. Dat brengt met zich mee dat er andere zaken zijn waarop je moet letten bij het schieten van zwart-witfoto's. Dankzij Canon, onze sponsor voor de Metro Photo Challenge, kunnen we je hieronder enkele tips meegeven voor een geslaagd kleurloos beeld.

Profiteer t.e.m. 31/12/2015 van de exclusieve Metro-korting bij Smartphoto: -25% op alles en gratis verzending vanaf 20 euro! Bestel snel de origineelste fotogeschenken en -decoraties met actiecodeMETROXMAS via www.smartphoto.be/nl/metro.

Kijken in zwart en wit

Je hoeft de foto's natuurlijk niet per se in zwart-wit te trekken, je kan later de foto nog converteren. Houd er wel rekening mee dat een mooie kleurfoto waarschijnlijk inboet aan aantrekkingskracht wanneer de kleur verdwijnt. Vice versa gaat dat ook op.

Het menselijk oog neemt natuurlijk kleuren waar dus het is niet meteen evident of je onderwerp voor een mooie zwart-wit foto zorgt. Een ervaren fotograaf kan in zwart-wit kijken, maar met een beetje oefeningen kan jij dat ook. Het belangrijkste is dat er meer contrast vereist is bij zwart-wit. Als je bijvoorbeeld een foto maakt van rode bloemen tegen een groene achtergrond, zul je al snel merken dat beide kleuren in een vergelijkbare grijstint veranderen. Het contrast leer je door twee foto's van hetzelfde onderwerp te nemen, eentje in kleur en eentje in zwart-wit. Vergelijk nadien de foto's op je lcd-scherm en stapsgewijs leer je zo welke kleuren mooi contrasteren bij gebrek aan kleur.

Het belang van compositie

Wanneer je de kleuren uit je foto's haalt, moet je op zoek naar andere manieren om mensen naar jouw beelden te trekken. Een goede compositie is dus essentieel, zeker als je een landschap schiet. De regel van derden is hier zeker van tel. Leg twee (denkbeeldige) horizontale en verticale lijnen op je zoeker zodat je vier kruispunten krijgt. Als je onderwerp op een van deze kruispunten valt, heb je hoogstwaarschijnlijk een sterke compositie.

Een andere compositietip is een perspectief dat steeds kleiner wordt. Dat effect verkrijg je wanneer je een foto maakt van een weg of spoorlijn die voor je uit richting horizon verdwijnt. Zo lijkt het alsof de lijnen elkaar ooit zullen raken, ondanks dat ze altijd evenwijdig blijven. Het oog valt echter op de lijnen en wordt de foto binnengetrokken.

Het onderwerp

Sommige onderwerpen komen nog beter tot leven in zwart-wit. Zo kunnen portretten krachtiger overkomen zonder kleur. Dat komt deels doordat vele beroemde portretten van de afgelopen eeuw in deze stijl gemaakt zijn. Maar ook omdat het karakter en de persoonlijkheid van een gezicht in een glansrol komen wanneer de kleur wegvalt. Het toevoegen van zijbelichting, creërt nog extra contrast tussen licht en schaduw, wat nog extra versterkend kan werken.

Beelden van architectuur kan je in zwart-wit brengen als je de vormen wilt benadrukken. Het grotere contrast zet de structuren, patronen en contouren extra in de verf. Als je bovendien 's ochtends of 's avonds foto's trekt, kan je profiteren van de zon die laag staat. De lange schaduwen die gebouwen dan werpen, brengen een anders ongeziene dimensie met zich mee.

Heb jij een pracht van een zwart-witfoto getrokken? Stuur die dan zeker in voor de Metro Photo Challenge en wie weet mag jij binnenkort op fotoreis naar India!