Waarom beeft de aarde zo vaak in Italië?
Wat is er gebeurd?
Bij een zoveelste aardbeving in het centrum van Italië is het hotel Rigopiano de Farindola, in de Abruzzen, onder een lawine bedolven geraakt. Een dertigtal mensen zijn vermist. Zij zouden zich onder het puin bevinden. Een lijk werd al geborgen.
In de nacht van woensdag op donderdag waren er nog aardschokken in de al zwaar getroffen regio. Metershoge sneeuw en ijzige koude bemoeilijken de reddingswerkzaamheden. Ziekenwagens reden zich op enkele kilometers van het hotel vast. Sommige plekken zijn van de buitenwereld afgesneden. Duizenden gezinnen zitten zonder stroom.
Hoe vaak is dit al gebeurd?
Het is niet de eerste aardbeving in de regio. Het begon met de beving in de stad L'Aquila in 2009, die aan bijna driehonderd mensen het leven kostte. In 2016 was er een zware schok in de buurt van Amatrice, niet ver van L'Aquila. Zo'n driehonderd mensen lieten daarbij het leven. Op het einde van 2016 was het dorpje Norcia het grootste slachtoffer van weer een aardbeving. Er vielen geen dodelijke slachtoffers maar de schade was enorm.
Waarom herhaalt het scenario zich?
De Apennijnen vormen een gebied met veel actieve breuklijnen. Dat komt enerzijds doordat er verschillende aardplaten samenkomen en anderzijds doordat het gebergte zelf langzaam aan het instorten is. Op dit moment stuurt de ene breuklijn de andere aan, waardoor een seismische storm ontstaat, zo legde professor geologie Manuel Sintubin uit op Het Journaal. Dat betekent dat er relatief veel bevingen op korte tijd zijn. Zo'n seismische storm kan jaren of zelfs tientallen jaren duren, aldus Sintubin.