Waarom breken de Golfstaten met Qatar?
Wat is er gebeurd?
Bahrein was het eerste land dat aankondigde alle banden met Qatar te verbreken. Meteen daarna sloten de vier andere zich daarbij aan. Daarmee is er een zware regionale crisis in de Golf ontstaan. De spanningen met Doha sluimeren al langer en er werd de voorbije weken olie op het vuur gegooid. De Amerikaanse president Donald Trump riep de leiders van de moslimlanden bij zijn bezoek aan het Midden-Oosten op om "extremisten" en de "terroristen" te verjagen. Hij viseerde toen vooral Iran. De soennitische landen vermoeden dat Qatar onder één hoedje speelt met het sjiitische Iran. Doha zou de regio "destabiliseren" door "terroristische groeperingen" uit Iran financieel te steunen.
Wat betekent dit concreet?
De Golfstaten sluiten hun lands- en zeegrenzen met Qatar. Verder weren ze het land uit de coalitie van Arabische landen die in Jemen strijden tegen de Houthi-rebellen die gesteund worden door Iran. Qatarezen die in een van de andere landen verblijven, moeten vertrekken. Diplomaten krijgen 48 uur de tijd, Qatarese staatsburgers krijgen 2 weken.
Ten slotte lieten luchtvaartmaatschappijen Etihad Airways, Emirates, Flydubai en Saudia weten dat ze niet meer zullen vliegen op het land. Qatar Airways is bovendien niet langer welkom in het luchtruim van de betrokken landen.
Hoe wordt er gereageerd?
De Qatarezen zelf reageren ontstemd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de maatregelen "niet gerechtvaardigd" en "ongegrond". De andere Golfstaten proberen het land "onder voogdij" te plaatsen, klinkt het nog. Iran is "ongerust" over de situatie. Dat stelde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Teheran roept de betrokken landen op een "franke" dialoog te voeren om hun geschillen bij te leggen.