Waarom je beter kunt stoppen met goede voornemens

Je hebt je waarschijnlijk al voorgenomen om vanaf 1 januari drie keer per week de sportschool in te duiken en alleen nog maar gezond te eten na het iets te uitgebreide kerstdiner. Echter, de meeste mensen houden hun goede voornemens voor het nieuwe jaar nog geen drie weken vol. Waar gaat het mis?
door
Joris
Leestijd 2 min.

Ieder jaar zijn goede voornemens vaste prik aan het begin van het nieuwe jaar. We vinden het normaal geworden om een lijstje te hebben met dingen die we anders zouden willen doen in het volgende jaar. Maar denken we nog wel na over de werkelijke gevolgen in januari? Dat we zullen moeten ploeteren in de sportschool en/of discipline moeten hebben om al die lekkere versnaperingen of sigaretten te laten staan bijvoorbeeld.

Goede voornemens vergen veel discipline en motivatie. Veel mensen staan daar niet bij stil als ze de goede voornemens voor het nieuwe jaar bepalen. Het plan van aanpak en een concrete (haalbare!) doelstelling ontbreken. Als dan na een paar weken blijkt dat het toch zwaarder is dan gedacht, worden de voornemens al snel weer aan de kant geschoven. En dat is precies de reden waarom je beter kunt stoppen met goede voornemens (als je niet serieus gemotiveerd bent). Als je iets wilt veranderen, begin hier dan direct mee zodra je gemotiveerd bent en niet op 1 januari omdat iedereen dit doet. De kans is namelijk erg groot dat dit dan niet lukt en je daarna nóg minder gemotiveerd bent …

In het artikel ‘Goede voornemens? Doe het niet!' lees je méér over waarom goede voornemens vaak mislukken en hoe je eventuele goede voornemens toch tot een succes kunt maken.