Waarom je gesmolten roomijs niet opniew mag invriezen

Wanneer je een pot roomijs koopt is het vandaag de dag hollen van de winkel naar huis voordat je verfrissend tussendoortje smelt. Als je het toch aan je laars hebt, gooi je het ijs maar beter weg. Ontdooid ijs dat je daarna weer invriest is immers een bron van bacteriën.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Wanneer ijs ontdooit komt er extra vocht vrij, waardoor bacteriën sneller kunnen groeien. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) geeft het volgende advies: “De temperatuur in de diepvriezer moet -18° Celsius of lager zijn, want dan staat de bacteriegroei als het ware op pauze. Als je het ijs eruit haalt, doe de nodige hoeveelheid in een apart potje en berg de rest van de doos zo snel mogelijk terug op in de diepvriezer. Is het te hard? Dan kan je een schepper of lepel in warm water onderdompelen om vlotter te werken."

De bacteriën in het ijs kunnen je ziek maken. “Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit zijn gevoelig. Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg.

Niet opnieuw invriezen

Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor. Deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel een volgende keer wordt ontdooid.”

Bron: Het Nieuwsblad