Waarom je je kat waarschijnlijk té veel liefde geeft
Het mag dan wel lijken alsof een kat het leuk vindt om als een baby vastgehouden te worden, maar het is niet omdat het dier in je armen blijft liggen, dat het geniet van de knuffel. Dat zegt Anneleen Bru. Zij is de auteur van het boek 'I Love Happy Cats' en weet heel veel over katten. Volgens Bru blijven de dieren vaak stilliggen als een reactie op de stress die ze ervaren.
Bru waarschuwt eigenaars van katten voor 'aangeleerde hulpeloosheid' (of learned helplessness). Dat is de benaming voor het gedrag dat katten vertonen als ze geleerd hebben dat ze niets aan een situatie kunnen doen. De dieren kiezen er dan voor om het gewoon te ondergaan, vertelt ze aan Feeling. Als mensen katten te veel en te lang in een bepaalde houding dwingen, kan dat op de lange termijn leiden tot permanente angst of ongewenst gedrag.
Ruik eens aan mijn vinger
Gelukkig bestaat er een oplossing om de viervoeter op zijn gemak te stellen. De truc is om de kat te laten beslissen hoe intens het sociaal contact zal zijn. Dat doe je door je vinger uit te steken en zo'n 20 centimeter van het dier te houden. Zo nodig je de kat uit om aan je vinger te komen ruiken. Naargelang de reactie daarop kan je afleiden hoe je huisdier benaderd wil worden.
Als de kat je de zijkant van zijn kaak aanbiedt en zijn poep naar je draait, betekent dat dat je ze mag aanraken. Dat doe je best door te krabben achter de oren of aan de kin en de mondhoeken. Blijft de kat op een paar centimeter afstand staan, dan wil het dier niet aangeraakt worden. Je kan dan contact zoeken door je ogen traag open en dicht te doen en zachtjes te praten. Als de viervoeter ruikt en dan wegwandelt, betekent dat dat hij geen interesse in je heeft. Laat het dier dan doen en probeer het later nog eens.