Waarom je je oortjes beter niet deelt
Je oren beschikken immers over hun eigen microbiële flora en zitten bijgevolg bomvol bacteriën, dode huidcellen en oorsmeer. Dat komt allemaal terecht op je oortjes en dus ook in de oren van andere mensen die ze gebruiken. Buzzfeed sprak met Kelly Reynolds, een expert op het vlak van bacteriën en microbes.
Het goede nieuws is dat de bacteriën en oorsmeer volkomen normaal zijn. Onze oren creëren oorsmeer om bacteriën en stof af te voeren. Het goedje is dus erg belangrijk voor de hygiëne van je oren. Het probleem is dat oorsmeer een kleverig goedje is en vastplakt aan je oortjes. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat allerlei microbes uit de omgeving zich vestigen op de oortjes wanneer ze rondslingeren op je bureau of in je broekzak.
Volgens Reynolds zijn er studies die aantonen dat het gebruik van oortjes het aantal bacteriën in je oren kan vertienvoudigen. En dan is er nog niet eens rekening gehouden met de bacteriën die in het oor van een andere persoon zitten. Als iemand jouw oortjes gebruikt, komen zijn beestjes ook terecht in jouw gehoororganen. Bovendien wordt het oor warm en vochtig door het gebruik van oortjes en zijn ze zo de perfecte broeihaard voor nog meer microscopische organismen. Een teveel aan bacteriën kan dan weer leiden tot onder andere oorontstekingen.
Professor Reynolds oppert echter een oplossing. Een keer per week de oortjes desinfecteren met een wattenballetje en ontsmettingsmiddel verlaagt het risico op infecties. Dezelfde procedure even toepassen als je je oortjes nog wilt delen, is ook aangeraden.
Foto Pixabay