Waarom je tegen jezelf moet praten
"Iedereen praat tegen zichzelf, of dat nu bewust is of niet", zegt Antonis Hatzigeorgiadis, een professor van de Griekse universiteit van Thessalië, aan Stylist. "Dat gebeurt in stilte of luidop, maar meestal is het als motivatie om actie te ondernemen." Kortom, iedereen voert wel eens een monoloog met zichzelf. En terwijl de meeste mensen zich ervoor generen, blijkt uit onderzoek dat deze gewoonte net verschillende voordelen oplevert. We zetten ze even op een rijtje.
Voordelen
1. Je motiveert jezelf
Uit een studie van 1997 blijkt dat professionele sprinters die tegen zichzelf praten sneller de eindmeet bereiken dan printers die niet tegen zichzelf praten. En je moet geen 'Usain Bolt' zijn om te kunnen genieten van dit voordeel. Of je nu de plank-oefening uitvoert tijdens je wekelijkse yogasessie of een verschrikkelijke werkdag probeert door te komen zonder iemand tegen de schenen te schoppen: tegen jezelf praten helpt om een lastig karwei op te knappen.
2. Je zet je gedachten op een rijtje
Sommige dagen zijn zo druk dat het lijkt alsof je met tienduizend en één dingen tegelijk bezig bent. Naast je zorgen opschrijven, is luidop praten de enige manier om je innerlijke gedachten en emoties te ordenen. Stel jezelf de vraag wat écht belangrijk is en stel prioriteiten. Gegarandeerd dat je de gejaagdheid langzaamaan voelt verdwijnen.
3. Je lost je problemen op
In een interview met The Daily Show bekende de Pakistaanse activiste Malala Yousafzai dat ze regelmatig tegen zichzelf zei: "Wat ga je doen als de Taliban komt Malala?". Vervolgens gaf ze zichzelf het antwoord: "Malala, pak een schoen en gooi raak." De meesten van ons zullen gelukkig nooit geconfronteerd worden met zulke angstaanjagende situaties, maar de techniek werkt ook voor alledaagse problemen. Jezelf een vraag stellen en in derde persoon aanspreken, is een handige truc om een oplossing te bedenken of je angst te overwinnen, hoe banaal die ook is.
4. Je gebruikt het als simpele life hack
Uit een studie die gepubliceerd werd in the Quarterly Journal of Experimental Psychology blijkt dat mensen die luidop het woord 'cornflakes' zeggen, sneller de doos cornflakes vinden in een supermarkt. Luidop praten tegen jezelf stimuleert je brein met andere woorden om informatie sneller te verwerken. Ben jij iemand die voortdurend zijn sleutels of telefoon kwijt is? Dan helpt het wellicht om hardop "sleutels" of "telefoon" te zeggen.
5. Je schroeft je zelfwaarde een niveau hoger
Menig man loopt rond met een negatief stemmetje in het hoofd. Het gevolg: ze halen zichzelf voortdurend neer. Probeer eens tegen jezelf te praten alsof je tegen je vrienden praat. Mensen die zichzelf af en toe een compliment geven en zichzelf aanmoedigen, hebben meer zelfvertrouwen.
6. Je geeft je geheugen een boost
Heb je problemen met namen of telefoonnummers te onthouden? Probeer ze dan zoveel mogelijk luidop te herhalen. Op die manier worden meer zintuiglijke kanalen gestimuleerd en heb je 50% meer kans om iets te onthouden.
Types
Naast het feit dat iedereen wel eens een monoloog voert tegen zichzelf, doet iedereen dit op een andere manier. In totaal zijn er vijf verschillende types.
1. De criticus
Ben jij iemand die zichzelf af en toe voor het hoofd slaat, "idioot" fluistert en tegelijk je wenkbrauwen fronst? Dan ben jij een rasechte criticus en spaar je jezelf niet van enige kritiek. Af en toe wat meer sympathie tonen voor je eigen persona zal je goed doen.
2. De mompelaar
Dit type herken je aan het constante geneurie, wat onverstaanbaar gebrom en het aanhoudende getik op eender welk oppervlak. Mompelaars voelen zich onwenning door stilte en zullen geluid maken om zichzelf te kunnen concentreren.
3. De geheugensteuntjes
Als mensen zichzelf luidop vragen stellen, moet je niet vreemd opkijken. Deze types hebben een geheugen als een zeef, en proberen op deze manier kennis op te frissen.
4. De magische mantravoordrager
Niet alleen op Instagram vind je bij deze persoon een resem motiverende quotes, ook in het echte leven verspreidt hij of zij positieve mantra's bij de vleet.
5. De ruziemaker
De ruziemaker lijkt meerdere keren per dag in discussie te treden met zijn innerlijke stem. Als hij echt gefrustreerd is, kan je hem betrappen op occasioneel gevloek en een ietwat agressieve uitdrukking. Af en toe wat mediteren of diep ademhalen is aangeraden.
[polldaddy poll="9126999"]