Waarom lacht de Mona Lisa?
Die vraag teistert kunsthistorici al eeuwenlang. Vele onderzoekers hebben getracht het ongrijpbare mysterie op te lossen. Nu beweert een Amerikaanse historicus dat hij het antwoord weet: Mona Lisa was een feministe, en haar subtiele glimlach is een statement over de rechten van de vrouw.
In zijn boek The Lady Speaks: Uncovering the Secrets of the Mona Lisa, verkondigt William Varvel zijn theorie dat La Gioconda ( zoals Mona Lisa in het Italiaans bekend is) een vroege feministe was die in de 16e eeuw leefde. Varvel, kunsthistoricus, stelt dat zij een voorstander van gendergelijkheid in de kerk was.
"La Gioconda probeert om mensen te laten zien dat het Nieuwe Jeruzalem hier zou zijn zodra de theologische rechten van vrouwen herkend zouden zijn," vertelde Varvel aan Agence France-Presse.
Varvel verwijst naar de bijbelse profetie van een nieuwe stad die sommigen geïnterpreteerd hebben als de oprichting van een ideale samenleving. De historicus beweert echter dat dit "nieuwe Jeruzalem" afhangt van hoe mensen waarnemen of, in het bijzonder, wat het publiek achter de glimlach van Mona Lisa ziet.
Hoewel zijn voorstel inzicht kan geven in de mysterieuze glimlach, lijkt het weinig over Mona Lisa zelf te zeggen. Zijn theorie richt zich op de dame in het schilderij, in plaats van op de werkelijke vrouw.
De echte Mona Lisa wordt algemeen verondersteld om Lisa Gherardini te zijn. Zij was de vrouw van een Florentijnse koopman die het schilderij in zijn opdracht liet maken. Kunsthistorici kondigden vorige maand aan dat ze een DNA-test zullen uitvoeren op een skelet waarvan gedacht wordt dat het dat van Gherardini is. De resten werden opgegraven in de buurt van een klooster in Florence in 2012.