Waarom mensen hun eigen stemgeluid niet graag horen
Als je jezelf hebt horen praten over de radio of in een Instagramvideo van je vriend, dan weet je waarschijnlijk hoe je eigen stem klinkt en de kans is groot dat je dat geluid haat.
Je stem klinkt heel anders voor de rest van de wereld dan wat je zelf waarneemt. Dat komt omdat jij je stemgeluid waarneemt via een ander kanaal dan al de rest van de mensheid.
Wanneer geluidsgolven van de buitenwereld je oorschelp raken, worden ze overgeheveld door je gehoorgang naar je trommelvlies waarna de trillingen in je hersenen worden vertaald in geluid.
Als we spreken, trillen onze trommelvliezen door de geluidsgolven, maar ook onze stembanden en luchtwegen trillen en die trillingen maken ook hun weg naar je hersenen. Je lichaam is beter in het doorgeven van trillingen dan de lucht. Dus wanneer die twee bronnen van geluid gecombineerd worden, klinkt je stem lager en rijker. Dat is de reden waarom het horen van je eigen stem zonder de lichaamstrillingen onaangenaam kan zijn.
Het geluid van je eigen stem is niet het enige waarbij we ons ongemakkelijk voelen. Ook wanneer we ons eigen lichaam zien zoals andere mensen het zien, voelen we ons oncomfortabel.
Je bekijkt jezelf dagelijks in de spiegel of een ander reflecterend oppervlak. Maar in die spigelbeelden wordt ons lichaam verdraaid. Omdat de meeste gezichten behoorlijk asymetrisch zijn, kan zo'n flip voor schokkende veranderingen zorgen. Dat is de reden waarom je huivert bij foto's die je echte zelf laten zien in plaats van een spiegelbeeld.
"We zien onszelf de hele tijd in de spiegel, terwijl je je tanden poetst, scheert of opmaakt," zegt Pamela Rutledge, directeur van het Media Psychology Center. "Door in de spiegel te kijken, creër je een stevig beeld over jezelf. Je bent een soort vertrouwheid met hoe jij jezelf ziet en wanneer die vertrouwdheid onderuit wordt gehaald door een foto van hoe anderen je zien, voelen we ons erg ongemakkelijk."