Waarom op de snooze-knop drukken niet zo gezond is

Langslapers zullen de situatie maar al te goed kennen. Als de wekker afgaat, dan wordt er nog eenmaal of zelfs meerdere keren op de snooze-knop gedrukt. Maar volgens recent onderzoek zijn de lichamelijke gevolgen hiervan niet mals. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Experten van de Sleep Clinic Services hebben onderzocht waarom het beter is om gewoon onmiddellijk op te staan. Wie dit namelijk niet doet, kan last krijgen van 'sleep inertia' of het constante groggy gevoel dat je 's ochtends hebt bij het opstaan. Normaal duurt dit maar 15 tot 30 minuten, maar volgens research van het Brigham & Women's Hospital in Boston kunnen snoozers met 'sleep inertia' hier makkelijk 2 tot 4 uur last van hebben.

Hormonen 

De oorzaak van de stoornis is te wijten aan hormonen. Wanneer je op de snooze-knop drukt, komen er hormonen vrij die je hersenen doen geloven dat je terug in een diepe slaap gaat vallen. Als je dan abrupt weer na tien minuten wakker wordt, is je lichaam en geest helemaal in de war. Volgens neurowetenschapper Matthew Walker moeten we snoozen dus ten allen tijden vermijden, net zoals power naps en koffie.