Warm weer maakt ons minder behulpzaam
Bij snikheet weer zijn we minder geneigd om anderen een handje toe te steken. Dat was de stelling van Liuba Belkin en Mayram Kouchaki, twee wetenschappers aan de universiteit van Illinois. Om die stelling te onderbouwen voerden ze een driedelige studie uit die zich focuste op de invloed van de omgevingstemperatuur op de behulpzaamheid van mensen.
Behulpzaamheid daalt
In het eerste deel van de studie bestudeerden de wetenschappers weergegevens en de data van een Russische kledingketen uit dezelfde periode. Daarbij werd er gekeken naar of de winkelbediendes zelf op klanten afstapten om hen te helpen, suggesties deden en actief luisterden. Vervolgens vergeleken de wetenschappers de data bij normaal en bedrukkend warm weer. De conclusie? Op extreem hete dagen daalde de behulpzaamheid van de winkelbediendes met de helft.
Vervolgens voerden Belkin en Kouchaki een online experiment uit op twee groepen. Beide groepen werden betaald om deel te nemen aan een onderzoek, waarna er vervolgens gevraagd werd om gratis nog een enquête in te vullen als extraatje. Een aantal testpersonen had vooraf de opdracht gekregen om zich een snikhete dag voor te stellen. En wat blijkt? Slechts 34% van hen was geneigd om mee te werken aan het gratis onderdeel. Van de andere testpersonen stelde 76 procent zich behulpzaam op.
Hitte vs airco
Tot slot gebruikten de wetenschappers hun studenten eveneens als proefkonijnen. Ze wilden weten of de lichte temperatuurverschillen ook een invloed hadden op behulpzaam gedrag. Concreet vroegen ze in twee aula's aan hun studenten om aan het einde van een les nog een enquête in te vullen. De enquête diende voor een NGO die zich in de buurt inzette voor kinderen en zwakkeren in de samenleving'. In één van de aula's was het snikheet, in de andere was het comfortabel koel dankzij de airconditioning.
Van de studenten in de hete aula vulde minstens 64 procent een vraag in. In de koele aula vulde minstens 95 procent een vraag in. Een aanzienlijk verschil.