Wasmachines zorgen voor enorme plasticvervuiling in oceaan
De vervuiling die wasmachines aanrichten, is veel groter dan we denken. Bij elke wasbeurt verdwijnen er miljoenen plastic deeltjes in de oceaan. Via het spoelwater van de machines komt het in de riool terecht en belandt het uiteindelijk in de oceaan.
Milieuclub Plastic Soup Foundation en kledingmerk G-Star roepen op tot actie. Zonder actie zal er binnen tien jaar één ton plastic per drie ton vis ronddobberen en in 2050 zal plastic het in gewicht halen van vis. In tal van zeedieren is plastic afkomstig van microvezels aangetroffen, waardoor er celschade en ontstekingen ontstaan.
Deze week zaten Plastic Soup Foundation en G-Star in Amsterdam samen om de campagne Ocean Clean Wash te bespreken. Het gebruik van synthetische garens, geïmpregneerde kleding die minder vezels afgeeft en filters in wasmachines moet een oplossing bieden. Deze filters kunnen in elke wasmachine worden ingebouwd en kunnen heel kleine vezels tegenhouden. Het voorstel wordt door een Spaans onderzoekscentrum getest. Indien blijkt dat het werkt, wordt het in 2017 officieel voorgesteld.
Veel bedrijven zijn bezig met onderzoek naar plasticvervuiling, zegt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation. Door samen te werken kan alles tien keer zo snel gaan.
G-Star profileert zich al langer als een duurzaam, milieubewust merk. Mede-eigenaar is de Amerikaanse artiest Pharell Williams, die ook mede-eigenaar is van Bionic Yarn, een Amerikaanse fabrikant die garen maakt van gerecycled plastic uit de oceanen. G-Star maakte deze week bekend dat het de 10 % conventionele polyestergarens in de kleding vervangt door garens die gemaakt zijn van oceaanplastic.
Het aantal wasmachines blijft toenemen: in 2010 hadden twee van de zeven miljard wereldburgers een wasmachine, in 2050 naar verwachting vijf miljard mensen. Een kledingstuk kan per wasbeurt meer dan 1900 vezels afgeven.
The truth about #bioplastic: experts explain why biodegradable plastic bag is a myth https://t.co/Gpg9wXja6r pic.twitter.com/na5VozDM41
Plastic Soup (@plasticsoupfoun) 28 april 2016
Did you already hear the news about our collaboration with @GstarRAW? #stopthemicrofiber https://t.co/40dhpXgJC0 pic.twitter.com/lcLB5MR4Ht
Plastic Soup (@plasticsoupfoun) 27 april 2016
Bioplastic, microplastic, plasticsoep, fibers...Alles uit wat je moet weten over #plastic: https://t.co/Aj8hTLdDbi pic.twitter.com/wQHIeZCqe9
Plastic Soup (@plasticsoupfoun) 26 april 2016
Foto Pixabay