Wat doet Dagen Zonder Vlees met je lichaam?

Veertig dagen vlees en vis uit je dagelijkse menu schrappen. Wat doet dat met je lichaam? En is het wel gezond? 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Wie plots voltijds vegetariër wordt, mist sowieso een aantal essentiële voedingsstoffen. «Veertig dagen geen vlees of vis eten, is niet perse ongezond. Belangrijk is om voldoende voedzame vleesvervangers en andere gezonde producten op het menu te plaatsen», legt Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven, uit.

Verandering van spijs doet eten

«De belangrijkste stoffen die je uit vlees en vis haalt, zijn eiwitten, ijzer en vitamine B12. Een tekort van deze voedingstoffen kan leiden tot lusteloosheid, vermoeidheid of zelfs bloedarmoede. Mensen die overschakelen naar een vegetarisch regime, moeten zich daarom aanpassen en op zoek gaan naar gezonde alternatieven. Een tip: grijp terug naar andere dierlijke producten zoals eieren, melk, kaas en yoghurt.»

Andere lekkere vervangers die op het bord horen van een vegetariër, zijn peulvruchten, linzen, bonen, graan- en volkorenproducten zoals quinoa en bulgur, en sojaproducten. «Hou er wel rekening mee dat ijzer uit plantaardige voedingsstoffen minder goed wordt opgenomen door ons lichaam dan ijzer uit vlees. Je moet dus echt heel bewust bezig zijn met je eten, en je moet voldoende én gevarieerd eten. Kortom, een vegetarisch leven is dus niet weggelegd voor de luieriken onder ons.»

Positieve effecten

Voor wie er in slaagt voldoende, gezonde vleesvervangers op het menu te zetten, is er goed nieuws. Zo kan je cholesterolgehalte aanzienlijk verlagen, aangezien vegetariërs minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten binnen krijgen. «Dit op voorwaarde dat je niet kiest voor vet, gepaneerd ‘nepvlees' zoals een vegetarische cordonbleu», waarschuwt Niewold.

Ook prettig is dat naarmate je meer groenten en peulvruchten eet, je ook meer vezels opneemt en dus een vlottere stoelgang krijgt. «Een ommekeer van eetgewoontes kan zeker een invloed uitoefen op je darmflora.»

Mythes ontkracht

Een veelgehoorde uitspraak is dat vegetariërs langer leven. «Verschillende studies hebben dat inderdaad aangetoond, maar of die hogere levensverwachting te wijten is aan het eetpatroon is onduidelijk. Of je vegetarisch bent of niet, is - zeker in België en in Europa - gekoppeld aan je sociale klasse en een bepaalde levenswijze. Moest het eetpatroon leiden tot een hogere levensverwachting, is het onlogisch dat de mensen in Indië, waar er zich nota bene de meeste vegetariërs situeren, minder lang leven. Van veertig dagen zonder vlees kan je in ieder geval geen effect verwachten. Dan leef je misschien twee seconden langer», zegt Niewold al lachend.

Wie tenslotte hoopt op een strakkere lijn, is er volgens de voedingsexpert ook aan voor de moeite. «Gewichtsverlies is zeer onwaarschijnlijk. Zeker als je biefstuk vervangt met een berg noten of een slaatje met immens veel fruit. Dan sta je stijf van de suiker. Opnieuw is hier de boodschap: eet bewust, met mate en gevarieerd.»

(ldc)