Wat je moet weten over de EK-finale
Op basis van de statistieken zijn Les Bleus vanavond torenhoog favoriet. In het verleden stonden beide ploegen 24 keer over elkaar, waarvan de Fransen 18 keer aan het langste eind trokken. De laatste tien onderlinge duels draaiden zelfs allemaal uit in het voordeel van onze zuiderburen. Voor de laatste Portugese overwinning moeten we meer dan veertig jaar terug in de tijd, naar 1975, meer dan tien jaar voor Cristiano Ronaldo geboren werd.
De Europese voetbalbond UEFA heeft Mark Clattenburg aangeduid om de finale in goede banen te leiden. De 41-jarige voormalige elektricien heeft alvast ervaring genoeg. Eerder floot hij dit seizoen al de finale van de Champions League en die van de Engelse FA Cup. Op dit tornooi wordt het zijn vierde wedstrijd. De Brit floot in de groepsfase eerder al België-Italië en Tsjechië-Kroatië, en de achtste finale tussen Zwitserland en Polen.
Het is een eigenaardige vaststelling, maar Portugal heeft het tot in de finale geschopt dankzij één enkele overwinning. Enkel in de halve finale tegen Wales kregen de Portugezen hun tegenstander klein binnen de reguliere 90 minuten. In de groepsfase werd drie keer gelijkgespeeld, terwijl Kroatië pas in de verlengingen voor de bijl ging. Tegen Polen hadden Ronaldo en co dan weer strafschoppen nodig.
Met zes goals op zijn naam lijkt de titel van topschutter Antoine Griezmann niet meer te kunnen ontsnappen, tenzij Cristiano Ronaldo vanavond alsnog vier keer de weg naar doel vindt. De Portugese superster heeft wel een ander doel: hij kan EK-topschutter aller tijden worden. Met negen goals deelt hij die titel voorlopig nog met ene Michel Platini.
Het gaat om Ricardo Carvalho en João Moutinho, die allebei op de loonlijst staan bij AS Monaco, en Éder, die zijn brood verdient bij Lille. Lopes, Adrien Silva en Guerreiro werden dan weer alledrie geboren in Frankrijk.
Als de Fransen een tornooi organiseren, winnen ze het ook. Dat was zo in 1984 en 1998 en lijkt ook nu het geval te worden. Op geen enkel van die drie tornooien verloor Frankrijk ook maar één wedstrijd, goed voor een ongeslagen reeks van 18 matchen.