Wat je nog niet wist over hummus
Hummus heeft zich al een tijdje een weg gebaand naar de westerse keukens, maar dit wist je waarschijnlijk nog niet over de smakelijke kikkererwtenpuree.
Vergeet oesters en chocolade. Wie zijn horizontale leven graag een duwtje in de rug wil geven, lepelt best een kommetje of drie hummus naar binnen. Kikkererwten, het hoofdbestanddeel, barsten namelijk van de arginine. Dit aminozuur bevordert de bloedcirculatie, wat op zijn beurt zorgt voor meer opwinding, betere erecties en intensere orgasmes.
Behalve sigaretten en joints heeft Lady Gaga nog een derde verslaving: hummus. Vooral wanneer de excentrieke zangeres op tournee is, kan ze niet zonder haar dagelijkse portie, zo geeft ze zelf toe.
Hummus is niet alleen lekker en gemakkelijk om zelf te maken, de gezondheidsvoordelen zijn ook legio. Zo beschermt het lichaamscellen tegen kanker en helpt het om de kwaliteit van onze beenderen, spieren én huid te verbeteren.
De kikkererwtenpasta barst van de eiwitten, wat helpt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het zorgt er ook voor dat je langer een voldaan gevoel hebt. Zo wordt de kans op vreetbuien ingeperkt. Hummus bevat ook veel ijzer, waar je energie van krijgt. De kans is dus groter dat
Vooral in het Midden-Oosten is hummus meer dan een doorsnee gerecht. In landen als Israël en Libanon is het een element van nationale trots. Ze claimen allebei dat ze het goedje hebben uitgevonden, al bestaat daar geen uitsluitsel over. Libanon heeft wel het grootste hummus-gerecht aller tijden voortgebracht: meer dan 10 ton zwaar. Dan is het Israëlische record (4 ton) in vergelijking slechts klein bier.
In Europa is hummus nergens populairder dan in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks happen de Britten samen zo'n 12.000 ton weg.