Wat je zéker moet weten over koffie

Koffie is wereldwijd één van de meest geconsumeerde drankjes. Er bestaan echter heel wat onwaarheden over het zwarte goedje. LiveScience zette de meest nuttige feiten op een rij.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Koffie is dodelijk

Wel moet je zo'n tachtig tot honderd kopjes koffie per dag drinken om daadwerkelijk hieraan te sterven. Wij raden alleszins aan om dit niet uit te proberen.

Koffie is goed voor je

Verschillende studies van de laatste jaren hebben wetenschappelijk aangetoond dat koffie goed is voor de lever en de kans op hartaanvallen zou verlagen. Daarnaast zou het drankje ook het risico op dikke darmkanker verkleinen. Wie zo'n één tot vijf kopjes per dag achterover slaat, vermindert bovendien de kans om vroegtijdig te sterven. Uit een recente studie (maart 2016) is eveneens gebleken dat koffie het risico op de chronische ziekte MS (multiple sclerose) verlaagt.

Koffie geeft vrouwen seksueel een boost

Althans, bij ratten. Bij mensen verhoogt koffie de seksuele drive enkel bij personen die niet op regelmatige basis vrijen.

Koffie verlicht pijn

Een bakje troost mag je in dit geval letterlijk nemen, want een studie uit 2012 nam waar dat personen die koffie drinken voor ze neer gaan zitten om te werken aan een computer minder last hadden van nek- en schouderpijn. Een kleiner onderzoek bevestigde deze bevinding en toonde aan dat twee kopjes koffie per dag spierpijn na het sporten kunnen verminderen. De proefpersonen van deze studie waren wel enkel personen die niet vaak koffiedronken.

Koffie houdt je wakker

Gezondheidsexperten raden aan om geen koffie te drinken zo'n zes uur voor je onder de wol kruipt. Cafeïne brengt je biologische klok helemaal in de war door de signalen te negeren die je lichaam uitstuurt om aan te geven dat je nood hebt aan slaap.

Cafeïnevrije koffie bevat ook cafeïne

Inderdaad, wie vijf tot tien koppen decafeïné koffie drinkt krijgt, net zo veel cafeïne binnen als iemand die twee koppen gewone koffie naar binnen speelt.

Cafeïne is niet bitter

Dat koffie een bittere smaak heeft is niet de schuld van de cafeïne, maar van de antioxidanten.

'Goede koffie' wordt bepaald door de manier waarop de koffiebonen geroosterd worden

Wanneer koffiebonen geroosterd worden, komt de olie binnenin de boon vrij naarmate de temperatuur wordt opgedreven. Hoe meer olie uit de boon sijpelt, hoe sterker de smaak zal zijn. De dosis cafeïne wordt dan weer bepaald door de hoeveelheid water waarmee de koffieplant in contact komt en opslorpt. Gewone koffie bevat dus meer cafeïne dan espresso of cappuccino. Hoe donkerde de boon, hoe meer cafeïne deze bevat.

Geen fan van het zwarte goedje? Dan moet je zeker en vast eens zware thee proberen, de op één na meest geconsumeerde antioxidant, gevolgd door bananen, droge bonen en maïs.

 

Foto Pexels