We vieren vandaag de nationale feestdag: dit is het Alfabelgië

door
eline.vandenbroucke
Leestijd 5 min.

Vandaag vieren we met trots dat we Belg zijn. De Rode Duivels versterkten dat gevoel de voorbije weken, maar op welke personen en zaken kunnen we nog trots zijn? Metro maakt het ABC van België met alles wat ons als Belgen verbindt.

Atomium

Hoe kan het alfbet van ons land anders starten dan met hét bekendste bouwwerk? De negen bollen symboliseren de negen provincies die ons land bij het bouwen van het monument rijk was. Nog altijd blijven de bollen een belangrijke trekpleister voor toeristen.

Brabançonne

Het nationale volkslied, de Brabançonne. Al kent niet elke Belg de tekst even goed, en durven politici wel eens per ongeluk de 'Marseillaise' in te zetten. 'Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht' weerklinkt ook vandaag tijdens de parade.

Chocolade

Hoe kunnen we de top drie anders vervolledigen dan met chocolade, de zoete zonde die elke Belg doet watertanden? Belgian chocolate, yes yes, en Belgian Beer natuurlijk, onze twee bekendste uithangborden.

Denkers

Durven, denken of doen? Dan zijn Belgen toch eerder denkers, want liefst van al houden we het bescheiden en roepen we onze roem niet van de daken. Al mogen we terecht trots zijn op de uitvindingen en uitvinders van ons Belgenland, zoals asfalt en Georges Lemaître. (zie de 'O')

Englert François 

De laatste Belgische nobelprijswinnaar: wetenschapper en natuurkundige François Englert. Zijn theorie zullen we je besparen, maar het heeft alleszins iets te maken met subatomaire deeltjes.

Frieten

Die kon zelfs het kleinste kind raden. De goudgele aardappelschijfjes zijn enorm geliefd in ons land, ook al worden ze in het buitenland vaak 'French Fries' genoemd. Laten we vooral de discussie voor wat ze is, en gewoon genieten van een lekker 'pak friet met mayonaise'.

Goesting

Het woord van het jaar 2004, 'goesting'. Geen woord dat ons meer onderscheid  van de Nederlanders, want daar wordt het niet vaak gebruikt. Toch geen betere term om ons, Belgische Bourgondiërs, te omschrijven?

Hergé

'Tintin', 'Kuifje' of 'Ding Ding' (Chinees), geen kind ter wereld is niet opgegroeid met de avontuurlijke journalist van striptekenaar Hergé. Al voelt de strip nu soms wat verouderd aan, 'Bobbie', 'Milou' of 'Spokie' (Afrikaans) blijft een vertederend hondje.

Iguanadon

Een dinosaurussoort waar in België een dertigtal skeletten van zijn gevonden in een mijn in Bernissart. De officiële soortnaam is dan ook 'Iguanadon Bernissarentis Boulenger'. Een lange naam voor een dier dat tot acht meter lang en drie ton zwaar kon worden.

Jacques Brel

De Franstalige chansonnier, bekend van 'Le chanson des vieux amants' en 'Ne me quitte pas', noemde zichzelf een franstalige Vlaming. De wereldberoemde artiest werd geboren in Schaarbeek, maar trok al snel naar Parijs om daar naam te maken.

Koning Filip

De Koning der Belgen, of voluit Filip Leopold Lodewijk Maria van België, regeert vandaag vijf jaar over ons federaal landje. Eerst omschreven als 'houten klaas', wordt hij nu in verscheidene media geroemd als een 'verbindende' vorst.

Luikse wafels

Naast frietjes, chocolade en bier ook een belangrijk exportproduct van ons land. Toeristen smeken om hun 'Belgian waffle'. Het zoete gerecht is heerlijk met chocoladesaus (ja, alweer), slagroom of bloemsuiker.

Manneken Pis

Het internationale uithangbord van België: een klein ventje dat staat te plassen. Het zegt veel over de humor die ons land rijk is, en over ons relativeringsvermogen. Ons 'Manneken' meet maar 58 cm en wordt regelmatig aangekleed om speciale gelegenheden te herdenken.

Nys Sven

De 'Kannibaal van Baal' wordt hij in de volksmond genoemd, wielrenner Sven Nys. De coureur gooide twee jaar geleden de handdoek in de ring, maar in totaal verzamelde de profwielrenner liefst 291 zeges in het veldrijden.

Oerknaltheorie

De grondlegger van de 'big bang' is de Belgische priester/professor Georges Lemaître. De theorie gaat ervan uit dat ons heelal is ontstaan uit één gigantisch heet punt. Tegelijk met een gigantische 'knal' zouden ruimte en tijd zijn ontstaan.

Pater Damiaan

Ieder kind kent de barmhartige priester uit Tremelo. De pater trok naar het eiland Molokai bij Hawaï om daar te zorgen voor leprapatiënten die uit de maatschappij werden verstoten. De priester is uiteindelijk zelf gestorven aan de ziekte.

Quick

Het populaire fastfoodrestaurant Quick is ontstaan in ons land. De eerste twee vestigingen werden in Schoten en Waterloo gebouwd, op de parking van twee hypermarkten. De keten veroverde ook Frankrijk en Luxemburg, maar werd onlangs overgenomen door Burger King.

Rode Duivels

Deze 23 nationale helden behoeven eigenlijk geen extra uitleg. Het nationale voetbalelftal behaalde op het WK voetbal in Rusland dit jaar de derde plaats, en verbindt de natie over alle talen en huidskleuren heen.

Sparen

De Belg spaart. Veel. Ons land behoort tot één van de koplopers wereldwijd als het op sparen aankomt. Ook al brengt ons geld op de bank niet veel op, veel Belgen schrijven nog trouw elke maand wat geld over op hun spaarboekje.

Toots Thielemans

Deze jazzlegende veroverde de wereld met onder meer 'Bluesette', zijn bekendste nummer. De muziekvirtuoos speelde naast mondharmonica ook gitaar en kon weergaloos fluiten.

Umicore

Het ontstaan van dit Belgische bedrijf gaat meer dan tweehonderd jaar terug in de tijd, met zinkmijnen in Wallonië en de 'Union Minière' in Congo. Nu is het bedrijf een wereldspeler op het gebied van materiaaltechnologie en recyclage.

Voetbal

De nationale sport bij uitstek, die groot en klein weet te bekoren. Zo'n vijf jaar geleden voetbalden maar liefst 435 000 Belgen bij de Koninklijke Voetbalbond, al kan dat aantal door de WK-gekte nog stijgen de komende maanden.

Wielrennen

Na voetbal de favoriete sport in ons Belgenland. De bekendste coureur is natuurlijk vijfvoudig tourwinnaar Eddy Merckx. In ons land zijn ook veldrijden en baanwielrennen populaire sporten.

Xandee

Xandee, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival in 2004. Niet meteen een hoogvlieger, maar wat moet je anders met de letter 'X'? Ons land won ooit wel het Eurovisiesongfestival met 'J'aime la vie' van Sandra Kim, de jongste deelneemster ooit aan het festival.

Ypres

Ypres of Ieper, een stad die doet terugdenken aan de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de 'Grote oorlog' werd er hevig gevochten in de buurt van de West-Vlaamse stad. De stad wordt ook wel de 'Kattenstad' genoemd.

Zee

De zee is samen met de Ardennen de populairste trekpleister van ons land. Al is onze kustlijn van 65 kilometer bijna volledig volgebouwd met flatgebouwen, de streek kan elk jaar weer duizenden toeristen verleiden tot een ijsje op de dijk of een go-carritje.