We werken niet zo hard als we denken
In de studie van OESO worden de gemiddelde werkuren vergeleken tussen verschillende landen. Verrassend: Turkse werknemers werkten het hardst in 2016, gemiddeld maar liefst 47,9 uren per week. Colombia en Mexico vervolledigen de top drie.
In Nederland en Denemarken wordt dan weer het minste aantal uren per week geklopt. In Nederland wordt gemiddeld per week maar zo'n 29,1 uren gewerkt, in Denemarken is dat 32,1 uren. Al is het wel belangrijk om te vermelden dat niet álle landen van de wereld in de cijfers van OESO worden opgenomen.
België op plaats 31
In 2016 duurde een gemiddelde werkweek in België 35,2 uren per week, daarmee staan we op de 31e plaats in de rangschikking van OESO. Belgen werken langer dan Nederlanders en Duitsers (34,5 uren). Maar zowel de Amerikanen (38,6 uren) als de Britten (36,5 uren) en de Fransen (36,1 uren) werken gemiddeld langere werkweken dan wij. Maar hoéveel werknemers afwerken binnen die uren, daar wordt in de studie niet over gesproken.
Vrouwen werken minder uren dan mannen
In alle onderzochte landen werken vrouwen minder uren per week dan mannen. In ons land bedraagt het verschil gemiddeld 6,2 uur per week. Vrouwen werken gemiddeld 32 uur per week, mannen een voltijdse week van 38,2 uur. Opvallend is dat vooral in Oost-Europese landen dat verschil kleiner is, zo werken vrouwen in Hongarije en Slovenië maar gemiddeld zo'n anderhalf à twee uur per week minder dan hun mannelijke landgenoten.