Welke webbrowser is de veiligste?
Webbrowsers zijn de toegangspoort tot het internet. Hoewel we het misschien niet altijd beseffen, zijn we sterk afhankelijk van onze webbrowser om onze e-mails te controleren, het laatste nieuws te volgen of onze financiële middelen te beheren. Een browser moet dan ook over enkele essentiële beveiligingsfuncties beschikken, want een zwakke beveiliging kan de prestaties van jouw computer beïnvloeden en aantasten of de deur openzetten voor schadelijke software en zelfs cybercriminelen.
Maar welke browser kies je dan? Hoe kun je nu weten welke browser de beste is uit de tien opties die je hebt? BullGuard heeft alle aspecten op een rijtje gezet die je moet afwegen bij het kiezen van een goede browser.
Op het eerste gezicht lijken Internet Explorer, Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome enzovoort allemaal heel erg op elkaar. Want naast wat toeters en bellen verschillen ze niet echt veel van elkaar, behalve vanuit veiligheidsoogpunt. Sommige verschillen zijn vrij subtiel, andere eerder subjectief en sommige zijn inherent aan hoe de webbrowser in elkaar steekt. Alle browser vertonen sterke en zwakke punten en BullGuard, een expert in internet security, heeft deze dan ook per browser duidelijk opgelijst.
De kwetsbare plekken van Internet Explorer
Internet Explorer van Microsoft is waarschijnlijk de meest bekende browser, aangezien hij op heel wat computers automatisch geïnstalleerd is. Jammer genoeg heeft deze browser ook de reputatie kwetsbaar te zijn voor lekken en zijn er in het verleden al een aantal ernstige beveiligingslekken opgedoken. Die waren het gevolg van de browser-oorlog waarin Microsoft de bovenhand probeerde te krijgen waardoor nieuwe versies van de browser te snel werden gelanceerd.
De huidige versie van Internet Explorer is vrij robuust en waterdicht, want hij slaagt er goed in om schadelijke software op te sporen. Microsoft heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op veiligheid en dat heeft duidelijke gevolgen gehad voor de nieuwste versie, hoewel er nog steeds beveiligingslekken opduiken.
Een ander probleem met Internet Explorer is dat het programma gebaseerd is op een merkgebonden code zoals alle software van Microsoft. Dat betekent dat programmeurs en websitebouwers niet kunnen zien wat er zich onder de motorkap afspeelt. Door de recente onthullingen over de NSA, heeft dit alarmbelletjes doen rinkelen in de ontwikkelaarsgemeenschap, waar velen zich afvragen of het bedrijf schoorvoetend een of andere deal heeft gesloten met de NSA en een achterpoortje heeft ingebouwd waarlangs de spionnen gebruikers kunnen afluisteren.
Chrome - delen met Google
Google Chrome heeft een goede reputatie op het gebied van veiligheid, maar aangezien Google openlijk heeft verklaard dat het in de toekomst meer gegevens van gebruikers wil vergaren, bundelen en verkopen, moeten we misschien toch wat vraagtekens plaatsen bij deze browser. Eenvoudig gezegd: wanneer je Chrome gebruikt, vertel je Google in feite wat je browsergewoontes zijn, waardoor je hen de informatie op een presenteerblaadje aanbiedt. Deskundigen in de sector beschouwen Chrome dan ook als een ernstige bedreiging voor de privacy.
Robert Epstein van US News vat het goed samen: Elke zoekopdracht die je met Googles alomtegenwoordige zoekrobot uitvoert of het nu gaat om medische informatie of informatie over psychische gezondheid, nieuws over jouw favoriete kandidaat-burgemeester, de datum van het buurtfeest in jouw straat, informatie over hoe je de woedeaanvallen van jouw kind moet aanpakken, de remedie voor een slechte adem of de laatste nieuwe seksspeeltjes, helpt het bedrijf om uw interesses te volgen en na verloop van tijd een gedetailleerd dossier over jou aan te leggen waarin nagenoeg elk aspect van jouw persoonlijkheid, jouw favoriete eten, godsdienstige overtuiging, medische problemen, seksuele voorkeur, opvoedingsproblemen, politieke kleur enzovoort beschreven is.
Firefox de open-sourcebrowser
Deskundigen geven gewoonlijk de voorkeur aan Firefox van Mozilla. Van deze browser wordt wel eens gezegd dat hij een kleine voetafdruk heeft, wat betekent dat er minder plekken zijn waarop hackers kunnen binnendringen. Extra's als Adobe Flashplayer worden niet met de browser gebundeld, waardoor er minder code nodig is. Bovendien is Firefox open-sourcesoftware. Dat betekent dat iedereen die over de nodige middelen, kennis en interesse beschikt, deze browser kan opengooien om de code te bekijken en kan bestuderen hoe de browser uit programmeeroogpunt in elkaar zit.
Dat lijkt misschien geen goede zaak, maar dat is het wel. Het betekent immers dat er niets verborgen kan worden (zoals volgsoftware) en die openheid is nu net het sterke punt van deze browser. Bovendien geniet hij ook een goede reputatie wat de intrekking van SSL-certificaten betreft. Wanneer een SSL-certificaat wordt ingetrokken, betekent dat dat diegene die het certificaat heeft aangemaakt, niet langer te vertrouwen is. SSL-certificaten zijn kleine gegevensbestanden die een cryptografische sleutel digitaal verbinden aan de gegevens van een organisatie. Wanneer het certificaat op een webserver wordt geïnstalleerd, worden het slot en het https-protocol geactiveerd en kan een beveiligde verbinding tot stand worden gebracht tussen een webserver en een browser. Als het certificaat is ingetrokken, zou het goed kunnen dat er schadelijke code op de website is geplaatst.
Opera een minder populaire keuze
Opera is een onopvallende browser die niet zo populair is als de verige browsers. Hij heeft echter wel een goede reputatie op het gebied van veiligheid en staat erom bekend veiligheidslekken sneller te dichten en nieuwe beveiligingsfuncties sneller te implementeren dan de andere browsers. Net zoals Internet Explorer is Opera echter ook merkgebonden: wie achterdochtig is, zou dus kunnen denken dat deze browser iets verbergt. Het marktaandeel van Opera is echter zo klein, dat dat nauwelijks denkbaar is. Bovendien staat deze browser bekend om zijn goede ondersteuning, wat altijd handig is als je overschakelt op een nieuwe browser.
Safari van Apple
In dit artikel hebben we de belangrijkste browsers op een rijtje gezet, maar er zijn er natuurlijk nog meer, zoals Safari van Apple. Safari wordt niet langer ondersteund voor Windows en krijgt geen beveiligingsupdates meer dus deze browser gebruiken op Windows is dan ook een slecht idee.
Conclusie
Door alle browsers te bekijken en basisfuncties als het blokkeren van pop-ups, ondersteuning voor html5 en incognito surfen, en andere functies zoals flash onder de loep te nemen, konden we er al snel een aantal elimineren. Nadat we ook de beveiligings- en privacyfuncties grondig hadden uitgespit, waren er nog maar een paar over. Aan het eind van de rit gaat onze stem echter zonder enige twijfel naar Firefox.
Een overzichtje van de belangrijkste redenen waarom wij Firefox eruit pikten als veiligste webbrowser: