Welkom in de wereld van de logistiek

door
marketing
Leestijd 2 min.

We beseffen het niet altijd, maar na de laatste muisklik bij het online shoppen komt er een hele logistieke keten op gang.

 

Ook als we door de supermarkt wandelen, staan we er niet vaak bij stil dat alle goederen een volledig traject hebben afgelegd. De logistieke keten is indrukwekkend. De sector telt in België 3.500 bedrijven die ongeveer 42.000 bedienden tewerkstellen. De haven van Antwerpen is de grootste speler in het land. Maar ook in Wallonië zijn er grote logistieke partijen, zoals het distributiecentrum van H&M bij Bergen of de luchthaven van Charleroi.

CENTRAAL

“België heeft een hoop sterke troeven”, zegt Didier Lobelle, secretaris-generaal van de werkgeversfederatie voor de internationale handel, het vervoer en de logistiek. “Dan hebben we het natuurlijk over de centrale ligging van ons land, de aanwezigheid van lucht- en zeehavens, het uitgebreide wegennet,... noem maar op. Als we de ranking bekijken die de Wereldbank gemaakt heeft over de logistieke troeven van elk land, dan staan we op de derde plaats, we moeten enkel Duitsland en Nederland laten voorgaan. Dat is zeker niet slecht maar als we competitief willen blijven, dan moeten we inspanningen blijven leveren want de troeven kunnen gemakkelijk valkuilen worden.Denk maar aan de problemen van de mobiliteit met de wegen die dichtslibben. Ook de ruimtelijke capaciteit is een heikel punt. In Wallonië is er nog ruimte, in Vlaanderen is dat minder.” Lobelle kijkt eveneens uit naar de effecten van de taxshift en de voorstellen van de minister van Werk rond de modernisering van werk.

STRATEGISCH

De logistieke dienstverlener evolueert volgens Lobelle meer en meer naar een strategische business partner die van bij de start meedenkt met het productiebedrijf, daar waar vroeger de opdracht pas begon op het moment van transport van de goederen. Ook de snelle digitale evolutie zorgt voor uitdagingen: “Veel gegevens worden uitgewisseld en moeten continu en vanop eender welke plaats te raadplegen zijn. Medewerkers zullen in een snel veranderende omgeving deze gegevensstroom moeten beheren.”