Wereld telt bijna 46 miljoen slaven
In 2014 telde Walk Free Foundation nog zo'n 36 miljoen slaven wereldwijd. De stijging van ongeveer 30% is te wijten aan een betere verzameling van data, maar ook aan de toename van het aantal kwetsbare migranten en ontheemden.
Asielzoekers
Vooral in Europa is het hoge cijfer een gevolg van de toevloed van asielzoekers. Maar liefst 10.000 vluchtelingenkinderen worden sinds hun aankomst in Europa vermist, die hoogstwaarschijnlijk door bendes seksueel worden uitgebuit of in de kinderarbeid zijn beland. België staat wel in het lijstje van de landen die wereldwijd het meeste doen om moderne slavernij tegen te gaan. Naar schatting telt ons land 2.000 slaven, goed voor 0,018% van de bevolking.
Oorlogstactiek
Op basis van interviews met 42.000 mensen in 25 landen en vragenlijsten bij 161 landen, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat in absolute aantallen de meeste slaven zich in India bevinden. Naar schatting is 18,4 miljoen van de 1,3 miljard inwoners slaaf. Relatief is in Noord-Korea de situatie het meest ernstig. Daar valt 1 op 20 burgers onder de noemer van slaaf'. Op de tweede en derde plaats staan Oezbekistan en Cambodja. Ook het Midden-Oosten is prominent aanwezig in de lijst, door onder meer Islamitische Staat die slavernij gebruikt als doelbewuste oorlogstactiek. De terreurorganisatie houdt zo'n 3.500 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, in zijn greep. Miljoenen mensen zijn bovendien in de regio op de vlucht, waardoor ze ook veel kwetsbaarder worden voor slavernij.
"Behandeld als een beest"
Het is de derde keer dat Walk Free Foundation moderne slavernij in kaart brengt met de Global Slavery Index. Slavernij' wordt door de mensenrechtenorganisatie gedefinieerd als «een situatie van uitbuiting die iemand niet kan weigeren of verlaten omwille van bedreigingen, geweld, dwang, machtsmisbruik of bedrog, waarin men behandeld wordt als een beest».
Foto AFP / A. Wallace