Wereldrecord filibusteren gebroken in Zuid-Korea

De oppositie in Zuid-Korea heeft maar liefst acht dagen aan één stuk gefilibusterd tegen een nieuwe antiterreurwet. Zij vinden dat de wet indruist tegen de privacy en besloten die daarom zo lang mogelijk uit te stellen.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Filibusteren is een vorm van politieke obstructie, waarbij iemand die niet akkoord gaat met de stemming van een wetgeving een urenlange redevoering geeft, om de wet zo lang mogelijk uit te stellen. Het proces gebeurt ook in België. Zo rekte de oppositie vorig jaar de zitting over de pensioensprong uit, tot een sessie van maar liefst vijftien uur.

Die zitting was echter niet tegenover de filibuster die zich de afgelopen week voltrok in Zuid-Korea. De oppositie stak daar van wal op 23 februari en was pas gedaan met spreken op 2 maart, zo'n 193 uur later. Leden van de oppositie lazen artikels, academische onderzoeken, fragmenten uit '1984' van George Orwell voor en hielden monologen die blijkbaar kant noch raakten. Sommige politici droegen sportschoenen zodat zo konden blijven zonder pijnlijke voeten, anderen dronken geen water zodat ze niet naar het toilet moesten.

In het totaal waren 38 politici acht dagen lang onafgebroken aan het woord. Het was echter een maat voor niets, want enkele uren na hun inspanning was de wet goedgekeurd door de meerderheid. De Zuid-Koreaanse oppositie mag zich wel troosten met het feit dat ze het wereldrecord voor collectief filibusteren verbroken hebben. Voordien stond dat op naam van enkele Canadese politici, die 'slechts' 58 uur het woord voerde in 2011. Individueel blijft het record bij de Amerikaan Strom Thurmond, die in 1957 24 uur en 18 minuten aan één stuk sprak om de wet die Afro-Amerikanen stemrecht gaf uit te stellen.

Foto: AFP / YONHAP