Werken in het buitenland: een onbetaalbare ervaring
Dat zegt Annelies Thomas, bemiddelaar internationale mobiliteit bij de VDAB. Het staat ook mooi op je cv. Wie in het buitenland gaat werken, is flexibel en moet zijn of haar mannetje kunnen staan in allerlei nieuwe situaties. Dat zijn competenties die belangrijk zijn en die kunnen helpen in een zoektocht naar een nieuwe job eenmaal terug in België. Het is een onbetaalbare ervaring die je kan meenemen voor de rest van je carrière. Een hele sterke troef ook als je een taal wil leren. Je mag nog zoveel cursussen gevolgd hebben, de beste manier om een taal te leren is ter plaatse zijn en elke dag verplicht worden om de taal te spreken.
Terugbetaling
Waar vind je nu een job in het buitenland? Je kan de vacatures raadplegen op www.vdab.be/internationaal of op www.ec.europa.eu/eures. Buitenlandse werkgevers doen vaak een beroep op de VDAB als ze personeel willen aanwerven voor het zomerseizoen in Zuid-Europa of het winterseizoen in de Alpen.
Op de site www.europeanjobday.eu vind je internationale jobbeurzen in Europa. Vaak zijn het online jobbeurzen, je kan dus via de site solliciteren en vaak zelfs via Skype een gesprek aangaan met de werkgevers, aldus Annelies Thomas: Er zijn ook vanuit Europa financiële voordelen verbonden aan een job in de Europese Economische Ruimte. Wie jonger is dan 36 en op punt staat om een contract van meer dan zes maanden in het buitenland te tekenen, kan een terugbetaling aanvragen voor verschillende kosten: reiskosten, kosten voor het volgen van een taalcursus, kosten voor de erkenning van je diploma en een vergoeding voor de integratiekosten, die varieert tussen 635 en 1.270 euro, afhankelijk van de levensduurte van het land waar je naartoe gaat. De enige voorwaarde is dat jij en je nieuwe werkgever je registreren op yourfirsteuresjob.eu en dat voor het tekenen van het contract.
Een geslaagd buitenlands avontuur start met een goede voorbereiding. Er zijn een aantal formaliteiten die je moet vervullen, je moet een financiële buffer aanleggen voor de start, ook administratieve formaliteiten moet je in orde brengen... er komt wel wat bij kijken. Dat is eigenlijk de eerste echte test. Als je merkt dat het niet lukt om die praktische zaken in orde te brengen, dan zal het je wellicht ook niet lukken om je plan te trekken in het buitenland.