"Wet over re-integratie langdurig zieken werkt niet"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe regeling voor re-integratie van langdurig zieken werkt niet goed. Dat zegt Acerta op basis van eigen onderzoek naar middellang ziekteverzuim in de privésector. Het HR-bedrijf pleit voor "verzuimcoaches" zoals in Nederland, die vanaf de eerste ziektedag contact houden met een ziek personeelslid. Acerta stelt vast dat het middellange ziekteverzuim (tussen een maand en een jaar afwezigheid) het afgelopen jaar is toegenomen in België, net zoals dat de voorgaande jaren het geval was. Nochtans is er eind 2016 een re-integratiewet in voege gegaan om zieke werknemers sneller en op een betere manier weer aan de slag te krijgen.

Acerta ziet een belangrijk hiaat in de nieuwe wet: de werkgever mag het formele re-integratietraject pas opstarten als zijn werknemer vier maanden ziek is. Magda Duerinckx, manager Outplacement en Career Guidance bij Acerta, vindt dat het vroeger zou moeten kunnen. Een werknemer die eerst vier maanden niets hoort van zijn baas en dan plots een telefoontje krijgt over een re-integratie, zal volgens haar niet altijd staan springen.

Ze vindt dat de werkgever vanaf de eerste dag van ziekte de nodige aandacht kan en moet geven aan zijn zieke werknemer. "Re-integratie begint al bij het eerste contact tussen de werkgever en de afwezige werknemer. Dat contact toont de betrokkenheid van de werkgever en kan een eerste stap zijn om te bekijken wat nodig is om de werknemer zo snel als medisch aanvaardbaar is, opnieuw aan de slag te helpen", zegt Duerinckx.

Ze verwijst naar bedrijven in Nederland. "Daar gaan verzuimcoaches vanaf de eerste dag ziekte aan de slag. Ze gaan niet stalken, maar tonen wel betrokkenheid", legt Duerinckx uit.

bron: Belga