Wetenschappelijk bewezen: van chocolade word je slimmer

Goed nieuws voor alle 'chocoholics': af en toe een reep chocolade, een chocolademuffin of - waarom ook niet - een chocoladetaart eten kan geen kwaad. Volgens Amerikaanse onderzoekers zouden we er zelfs slimmer van worden. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

"We ontdekten dat mensen die minstens één keer per week chocolade eten, beter scoorden op cognitieve testen." Dat is de fameuze conclusie van de Amerikaanse onderzoeker Merril Elias na een studie die maar liefst 40 jaar duurde.

In 1970 zette de psycholoog een gigantisch onderzoek op poten waarbij hij de relatie tussen de bloeddruk en het functioneren van de hersenen onder de loep wou nemen. Voor maar liefst 40 jaar zou hij meer dan 1.000 inwoners van New York volgen. Na enkele jaren besliste Elias en zijn team om ook de eetgewoonten van de deelnemers te registreren. Het was immers aangetoond dat bepaalde diëten een effect hebben op de risicofactoren die ze onderzochten.

Alledaagse taken

En maar goed ook, want de studie onthulde een bijzonder en extreem belangrijk patroon: mensen die een keer per week chocolade aten, hadden een beter visueel en ruimtelijk geheugen, en een beter werkgeheugen. Daarnaast hadden ze de vaardigheid om abstract na te denken ook beter onder de knie. Die vaardigheden zouden van pas komen bij alledaagse taken zoals het onthouden van een adres, een verjaardag, maar ook bij de kunst om te multitasken.

Flavanol

Hoe de vork precies in de steel zit, kan Elias niet met zekerheid zeggen. Maar hij vermoedt dat flavanol, een stofje dat in chocolade zit, de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot, waardoor ze beter kunnen functioneren.

Chocoladeliefhebbers mogen niet té enthousiast reageren, want de positieve gevolgen zijn enkel van toepassing als je slechts kleine porties van de zoete zaligheid smult.