Wetenschappers botsen per toeval op een mogelijke behandeling voor kanker
Aanvankelijk onderzochten de wetenschappers waarom zwangere vrouwen meer vatbaar zijn voor malaria. Ze vonden dat de malariaparasieten een eiwit produceren om zich aan de placenta te binden via een bepaalde soort suikermolecule. Diezelfde suikermolecule werd ook aangetroffen in de meeste tumoren.
"Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar de overeenkomsten tussen kankers en placenta's", vertelt Ali Salanti van de universiteit van Kopenhagen aan de Britse Metro. "Aangezien zowel placenta's als kankers bijzonder snel groeien in een relatief vreemde omgeving."
Negen op tien kankers genezen
In een volgende stap wilden de wetenschappers onderzoeken of het malaria-eiwit kan gebruikt worden om geneesmiddelen over te brengen naar kankers. Om dit te testen, voegden ze een bepaalde stof toe aan het eiwit. Wat blijkt? Die combinatie werd wel degelijk opgenomen door de kankercellen, waarna de stof maar liefst 95% van alle kankercellen kon vernietigen.
Op dit moment zijn ze de medicijnen aan het testen bij muizen, en binnen vier jaar hoopt men het product te testen bij mensen.