Wetenschappers creëren doorzichtige organen

Aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München zijn wetenschappers erin geslaagd doorzichtige organen te creëren. Daarmee komen ze een stapje dichter bij de mogelijkheid om organen met een 3D-printer te produceren.
door
maren.vanhouche
Leestijd 1 min.

Neurowetenschappers aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München hebben de medische wereld en de 3D-technologie een stapje dichter bij elkaar gebracht. Onder leiding van Ali Erturk hebben de onderzoekers met succes doorzichtige organen gecreëerd. Ze hanteerden hiervoor een techniek waarbij ze een oplosmiddel gebruikten om organen zoals het brein en de nieren transparant te maken.

Elke cel telt

De doorzichtige organen werden vervolgens gescand door microscooplasers opdat de wetenschappers een volledig beeld kregen van elke cel en elk bloedvaatje. Op basis van dit model kon het team het orgaan printen. Als 'inkt' gebruikten ze stamcellen. Tot nu toe werden organen steevast geprint op basis van MRI- of computerafbeeldingen. Maar om een functioneel orgaan te printen, heb je een gedetailleerde blauwdruk nodig van de celstructuur. Die hebben Erturk en zijn team nu dus ontwikkeld.  De wetenschappers hopen binnen enkele jaren onder meer een pancreas te kunnen printen in 3D.