Wetenschappers eisen alcoholban na nieuw onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Institute of Health Metrics and Evaluation in Seattle en werd vrijdag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. De wetenschappers vergeleken de effecten van alcohol in 195 landen tussen 1990 en 2016. Hiervoor gebruikten ze data uit 694 studies en waren 28 miljoen mensen betrokken. Je kan de onderzoekers dus niet verwijten dat ze niet grondig tewerk zijn gegaan.
Het IHME ontdekte dat alcohol in 2016 2,8 miljoen doden veroorzaakte. Het was de belangrijkste risicofactor voor ziekte en vroegtijdige sterfte bij mensen van 15 tot 49 jaar. In maar liefst 20% van de sterftegevallen in die leeftijdsgroep is de doodsoorzaak alcoholgerelateerd. Denk maar aan tuberculosis, verkeersongevallen, zelfdoding...
Eén glas per dag al schadelijk
Andere studies beweerden dat een occasioneel glaasje wijn zelfs goed is voor de gezondheid, maar het IHME spreekt dat nu tegen. Eén glas alcohol per dag verhoogt bij 15- tot 95-jarigen na één jaar het risico op één van de 23 alcoholgerelateerde gezondheidsproblemen zoals kanker, hart- en vaatziekten, beroerte, cirrose, ongevallen, geweld... met 0,5%, aldus de onderzoekers. Dat percentage komt wereldwijd neer op 100.000 doden per jaar.
Dr. Emmanuela Gakidou is de hoofdauteur van de studie: Het idee dat één of twee glazen per dag goed voor je zijn, is slechts een mythe, zegt ze. "Alleen door alcohol volledig uit te sluiten, minimaliseer je gezondheidsrisico's."
Eis voor de overheid
Het IHME vraagt nu aan overheden om het gezondheidsadvies rond alcohol aan te passen. Een volledige onthouding is volgens de wetenschappers het enige juiste advies.
Toch is niet iedereen het eens met deze eis. Gezien het plezier dat mensen beleven aan veilige alcoholconsumptie, is onthouding gen goed idee", zegt David Spiegelhalter van de universiteit van Cambridge.
Denen, Roemenen en Oekraïners
Het IHME verklapte ook in welke landen de grootste drinkers wonen. Denemarken spant de kroon met 97,1 procent van de mannelijke bevolking en 95,3 procent van de vrouwen. In Roemenië en Oekraïne wordt dan weer het meeste gedronken, respectievelijk 8,2 en 4,2 glazen per dag.
Pakistan en Bangladesh sluiten het rijtje af. In die landen drinkt slechts één procent van de bevolking, of dat beweren ze althans.