Wetenschappers ontdekken eindelijk de reden achter het bestaan van de man

door
Roald
Leestijd 2 min.

Wetenschappers vragen zich al lang af waarom mannen bestaan en ze denken nu eindelijk dat ze het antwoord gevonden hebben.

De vraag was waarom seksuele selectie, waarbij mannen met elkaar concurreren en vrouwen hun partner voor de voortplanting kiezen, zich eigenlijk voordoet. Bij sommige soorten is namelijk de enige mannelijke bijdage aan de voortplanting de zaadcel.

Maar onderzoekers van de Universiteit van East Anglia geloven dat seksuele selectie ook helpt om een populatie gezond te houden en dat het de populatie beschermt tegen uitsterven. "Bijna alle meercellige soorten reproduceren middels geslacht, maar het bestaan ervan is niet eenvoudig te verklaren doordat seks grote lasten draagt, waarvan de duidelijkste is dat de helft van het nageslacht bestaat uit dochters die zich daadwerkelijk zullen voortplanten. Waarom zou elke soort de helft van het nageslacht verspillen aan zonen?" vroeg professor Matt Gage zich af.

Om te begrijpen hoe belangrijk seksuele selectie is, onderzocht het team bloemkevers over een periode van 6 tot 7 jaar jaar.

In de ene tank was er namelijk een hoge concurrentie, 90 mannetjes voor 10 vrouwtjes, in een andere tank was er geen concurrentie en had elke mannelijke kever 100% zeker een partner.

Aan het einde van het onderzoek jaren ontdekte het team dat de populatie met een hogere onderlinge concurrentie een betere algemene gezondheid vertoonden en beter bestand waren tegen inteelt.

"Om andere mannetjes de loef af te steken moet een partner goed zijn in de meeste dingen. Zo biedt seksuele selectie een belangrijke en effectieve filter in het onderhouden en verbeteren van de genetische gezondheid van de populatie. Bij het ontbreken van seksuele selectie hopen schadelijke mutaties zich op en zorgt elke mutatie ervoor dat een populatie dichter bij uitsterven komt. Seksuele selectie verwijdert het bestaan van deze genetische mutaties waardoor een populatie beter bestand is tegen uitsterven."