Wetenschappers ontdekken gen om fruit te vergroten
De 'coeur de boeuf'-tomaten zijn een natuurlijk geteelde tomatensoort die wel erg groot kunnen uitvallen. Zo worden ze tot 1 kilo zwaar. Wetenschappers hebben nu het gen ontdekt dat deze tomaten zo groot maakt, en dat kan ervoor zorgen dat we binnenkort meer fruit kunnen 'supersizen'.
Technisch gezien zijn tomaten fruit, om precies te zijn, zijn het bessen. De wilde tomaat heeft normaal gezien de grootte van een bes. Maar door de eeuwen heen hebben boeren steeds de gemuteerde, grotere tomaten uitgekozen om verder te kweken en dat leidde tot de 'coeur de boeuf'-tomaat die we vandaag in sommige supermarkten vinden.
Uit een rapport, dat gepubliceerd werd in Nature Genetics, blijkt dat de wetenschappers zochten naar de oorzaak waardoor de tomaten zo groot zijn, en ze vonden deze in een groep genen die de stamcellen aansturen in de uiteinden van de plant. Die genen noemen ze de meristeem. Hoe groter de meristeem, hoe groter de tomaat.
Normaal heb je twee genen die de groei van de meristeem in evenwicht houden. In grotere tomaten is dit evenwicht weg omdat het gen dat ervoor zorgt dat fruit stopt met groeien niet volledig is. Daardoor heeft het groei-gen dus geen rem meer waardoor de tomaat blijft groeien.
Dit gen kan in bijna elke andere fruitsoort gebruikt worden, wat er dus voor kan zorgen dat we misschien enorme kiwi's, mango's en bananen in de rekken krijgen. Als de publieke opinie het natuurlijk toelaat, want deze staat vrij sceptisch ten opzichte van genetisch gemodificeerde producten.