Wetenschappers ontwikkelen transparant hout

Hout is een bouwmateriaal dat letterlijk aan de bomen groeit, maar tegenover glas en plastic heeft het één nadeel: het is onmogelijk om door te kijken. Tot nu, want scheikundigen van de Universiteit van Maryland hebben een doorzichtige houtsoort gemaakt, die beter isoleert dan glas en sneller vergaat dan plastic. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Voor het knappe staaltje wetenschap gebruikten de scheikundigen een stuk hout van de Amerikaanse linde, dat ze twaalf uur lang lieten koken in water en chemicaliën. Na drie keer afspoelen en een tijdje laten weken in waterstofperoxide is alle kleur uit het stuk hout verdwenen.

Een laag epoxyhars zorgt ervoor dat het hout niet alleen sterker wordt dan ooit tevoren, het zorgt er ook voor dat de kanaaltjes die vroeger voedingsstoffen transporteerden nu licht doorlaten. Zo kan je plots zien wat er zich aan de andere kant het stuk hout afspeelt.

Het is niet de eerste keer dat hout doorzichtig gemaakt wordt, maar nooit eerder lukte het op deze schaal. Hoewel deze ontwikkeling veelbelovend is om meer hout te gebruiken in wagens en gebouwen, is er nog verder onderzoek nodig. De maximaal grootte van een doorzichtig stuk hout bedraagt momenteel slechts 12,7 centimeter op 12,7 centimeter, met een dikte van hoogstens 10 millimeter.