Wetenschappers willen de Noordpool opnieuw bevriezen

Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen van de Noordpool en zitten wetenschappers met de handen in hun haar. Maar een onderzoeksteam van de Arizona State University beweert dat ze een ingenieuze oplossing hebben bedacht.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Om de zoveel tijd verschijnt er een onheilspellend bericht over de opwarming van de aarde. Zo raakte twee maanden geleden bekend dat 2016 het warmste jaar ooit was op de Noordpool. Bovendien was er nog nooit zo weinig sneeuw en was de ijskap nog nooit zo klein.

 

Wetenschappers proberen al jaren om dat proces te vertragen, en nu beweren Amerikaanse natuurkundigen dat ze een plan hebben. Ze willen verschillende pompen, die worden aangedreven door windenergie, rond de poolkappen plaatsen. Die pompen moeten zeewater op het ijs spuiten, waardoor het bevriest en de ijsoppervlakte dikker wordt.

500 miljard

Het plan klinkt ambitieus, en heeft dan ook een stevig prijskaartje. In het wetenschappelijke tijdschrift Earth's Future schrijven de onderzoekers dat ze voor een meter extra ijs minstens 500 miljard dollar (470 miljard euro) nodig hebben.

"Als ons project lukt, dan kunnen we de trend van het ijs dat verdwijnt omkeren", reageert professor Steven Desch. "Op die manier kunnen we de Noordpool herstellen naar de toestand van 15 jaar geleden."