'Wifi-apparaat' in hersenen gaat verlamming tegen

Verlamde testapen hebben opnieuw hun poten kunnen bewegen door een apparaat in hun hersenen dat meteen signalen doorstuurt naar de ledematen. De uitvinding zou ook dienen als een therapie tegen de ziekte van Parkinson.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Onderzoekers aan het Zwitserse Federaal Instituut van Technologie hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om apen met schade aan de ruggenwervels opnieuw te laten lopen. Ze gebruiken daarvoor een apparaat dat vanuit hersenen draadloos informatie doorstuurt, meldt de BBC.

Concreet planten ze een zender in het hoofd van de aap, dicht bij het deel van de hersenen dat de beweging controleert. Dat toestel probeert signalen op te vangen en stuurt die dan door naar een computer. Daar worden de berichten ontcijfert en omgezet in prikkels voor een derde apparaat dat in dit geval in de benen van de apen werd ingeplant.

Het resultaat is dat de apen opnieuw konden bewegen. Het duurde zes dagen voor ze het onder de knie kregen, maar de uiteindelijke beweging leek veel op hun originele manier van wandelen en het lukte hen om een rechte lijn over te steken. Er zijn nog geen tests uitgevoerd of het hen ook lukt om bochtige parcours af te leggen.

De technologie is revolutionair omdat het voor het eerst verlamming verhelpt door de schade aan de zenuwen in de ruggengraat over te slaan. Normaal probeert men die schade te herstellen, maar dat lukt zelden en neemt veel tijd in beslag.

De methode die gebruikt wordt om de zenuwen te stimuleren is gelijkaardig aan de techniek die dokters momenteel gebruiken bij Parkinson patiënten. "Maar de manier waarop de mens wandelt is veel ingewikkelder", zegt dr. Gregoire Courtine, een van de onderzoekers. "We bewegen ons voort op twee steunpunten, waardoor de spieren op een complexere manier gestimuleerd moeten worden."