“Wij zijn allemaal in staat dingen te veranderen”

Naar aanleiding van de Wereldmilieudag trekken Yann Arthus-Bertrand en de stichting GoodPlanet ten strijde tegen de overbevissing en het feit dat er niks aan wordt gedaan. “Iedereen kan iets doen, op zijn eigen schaal”, pleit de fotograaf.
door
Joris
Leestijd 2 min.

In uw film ‘Planet Ocean' stelt u de hachelijke situatie van de zeeën op aarde in het licht. Wat zijn de voornaamste bedreigingen ?

“Er zijn er meerdere. Maar ik heb het vooral over de overbevissing. Toen ik werd geboren, waren er twee miljard mensen. Nu zijn we met zeven miljard. Dus gaan we noodgedwongen dieper op zoek naar vis! Daarvoor worden vistechnieken gebruikt die absoluut niet milieuvriendelijk zijn. Sommige trawlvissers gebruiken netten die over de zeebodem schrapen. Dat is een beetje vergelijkbaar met een bulldozer gebruiken om appelen op te rapen, er blijft niet veel meer over nadat hij is voorbijgekomen.”

Wat kunnen we doen?

“Iedereen kan iets doen, op zijn niveau. Ik kan er niet tegen dat mensen soms zeggen dat we er niks aan kunnen doen, dat onbekende pressiegroepen ons onze keuzes opleggen. Individueel hebben we een bepaalde macht. Onze consumptiegewoonten hebben een invloed op het milieu. Dus het is onze taak die te wijzigen! Iedereen kan zich afvragen of het nodig is om zo vaak van auto te veranderen, iedereen kan stilstaan bij de gevolgen van zijn aankopen, van zijn consumptiegewoonten…”

Daar is een bepaalde opvoeding voor nodig.

“Daarom lanceren we parallel met de film een applicatie, Planet Ocean. Die helpt de consumenten hun vis te kiezen volgens de voorraadstatus. Het goede nieuws is dat bewaarde vis, zoals makreel en sardine, de goedkoopste vis is. Maar vissen als zwaardvis of tonijn moet je vermijden, want die zijn bedreigd. Door volwassenen te onderwijzen kunnen we dingen veranderen, want voor kinderen bestaat er geen beter voorbeeld dan de goede gebruiken van hun rolmodellen. En zij zijn er al van overtuigd dat je moet handelen met respect voor het milieu.”

Hebben we veel tijd om te handelen?

“Het is al te laat. De voorraden van bepaalde soorten, zoals bij de grote vissen, bereiken verontrustende niveaus.”

Welke andere bedreigingen krijgen de oceanen te verduren?

“Het andere grote dossier, is het plastic. In bepaalde zones vind je meer plastic deeltjes dan plankton, dat is dramatisch. Er moet ook worden gehandeld tegen afval. Dat kan door het aantal zeereservaten te vermenigvuldigen. Maar ik draag liever bij aan het veranderen van de consumptiegewoonten, want dat is een gebied waar iedereen, met zijn keuzes, de situatie kan laten evolueren in de goede richting. Ik reken op het individu, want ik weet dat handelen gelukkig maakt.”

Camille Goret - Volg @Camille_Goret

Om ‘Planet Ocean' te bekijken