Wijs- en ringvinger niet even lang? Grotere kans dan dat je holebi bent

Het leek altijd wel toogpraat, maar het is nu toch wetenschappelijk bewezen. Vrouwen bij wie de linker wijs- en ringvinger een verschillende lengte hebben, maken een grotere kans om lesbisch te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Essex in Groot-Brittannië.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De wetenschappers namen de lengte van de vingers van 18 identieke vrouwelijke tweelingen onder de loep, bij wie de ene hetero was en de andere lesbisch. Gemiddeld had de helft van de lesbische vrouwen verschillende afmetingen van de ring- en wijsvinger. Dat is trouwens ook een typische mannelijke eigenschap, zij het enkel aan de linkerhand.

Testosteron

"Het kan te maken hebben met te veel blootstelling aan testosteron in de baarmoeder", zegt dr. Tuesday Watss van het departement psychologie van de universiteit van Essex. "Identieke tweelingen hebebn voor 100% dezelfde genen. Dat ze dan toch een verschillende seksuele voorkeur hebben is opmerkelijk. Daarvoor moeten de oorzaak dus ergens anders zoeken."

Hogere doses

“Uit eerder onderzoek hebben we al geleerd dat seksuele voorkeur in de baarmoeder wordt bepaald en afhankelijk is van de hoeveelheid mannelijke hormonen waaraan we blootgesteld worden of de manier waarop ons lichaam daarop reageert. Wie in aanraking komt met hogere doses zou meer kans maken op homo- of biseksualiteit.” De onderzoekers deden hetzelfde bij mannelijke tweelingen, waar de een hetero was en de ander homoseksueel, maar daar vonden ze geen verband.

Frenologie

Het is niet duidelijk of de studie ook meteen voor waar aangenomen zal worden in de wetenschappelijke wereld. Het doet namelijk denken aan frenologie, een theorie uit de 18de en 19de eeuw. Daarbij ging men ervan uit dat aanleg en persoonlijkheid afgeleid kunnen worden aan de vorm van de schedel. Maar die theorie is uiteraard al lang passé.