Wordt kakkerlakkenmelk het superfood van de toekomst?
De diploptera punctata is een unieke soort kakkerlak die voorkomt in India. Wat dit insect zo bijzonder maakt, is dat het levende jongen baart in plaats van eieren te leggen. Net als zoogdieren, maakt het beestje ook een soort melk aan om de jongen te voederen. Die melk bevat proteïnekristallen die enorm veel eiwitten bevatten.
"De kristallen zijn al een volledige maaltijd. Ze bevatten eiwitten, vetten en suikers. Als je naar de eiwitsequenties kijkt, vind je alle noodzakelijke aminozuren", verklaart Sanchari Banerjee aan Times of India. Banerjee is een van de onderzoekers aan het Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine in Bengaluru, waar ze de kristallen synthetisch willen produceren. Kakkerlakken melken is immers niet eenvoudig.
Een van de grootste voordelen aan de kristalstructuur is dat die geleidelijk aan oplost. De eiwitten worden dus aan een gestaag tempo vrijgegeven. "Als je voedsel nodig hebt dat veel calorieën bevat, gestaag verteerd wordt en veel voedingselementen bevat, dan is dit wat je zoek", aldus Ramaswamy bij Times of India.
Voorlopig zijn er nog geen plannen om deze melk op de markt te brengen. De onderzoekers willen eerst proberen om de kristallen en masse te produceren met behulp van gist. Als dat lukt en ze het imagoprobleem van het product kunnen oplossen, zou kakkerlakkenmelk misschien wel het superfood van de toekomst kunnen worden.
AFP / C. Court