WWF trekt aan alarmbel tegen massale uitroeiing van dieren

Op veertig jaar tijd is de populatie van wilde dieren wereldwijd met 58% gedaald, stelt het Living Planet-rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Als er niet snel maatregelen genomen worden zal tegen 2020 het aantal dieren met 67% zijn afgenomen tegenover 1970. Volgens experten worden voor het eerst sinds het einde van de dinosaurussen massaal dieren uitgeroeid. Ze verwijzen onder meer naar de schrijnende situatie van Afrikaanse olifanten in Tanzania, de manenwolf in Brazilië, salamanders in de VS en orka's in de Europese zeeën.

De grote boosdoener is zonder twijfel de mens, zo hebben ontbossing, vervuiling, overbevissing, illegale handel en de klimaatverandering de natuurlijke habitat van heel wat dieren vernield. "Het bewijs is nooit sterker geweest. Het rapport toont choquerend aan op welk punt we zijn aanbeland", klinkt het. "Er moet een drastische systeemverandering komen in hoe de mensheid omgaat met de natuurlijke bronnen." Het verlies aan biodiversiteit is bovendien ook slecht voor de mens zelf. "De mensheid is compleet afhankelijk van propere lucht en water, voedsel en natuurlijke materialen. Dat is niet alleen noodzakelijk voor onze economie, maar ook voor onze gezondheid, inspiratie en geluk", waarschuwt de algemeen directeur van het WWF, Marco Lambertini.