«Zeeleven is gehalveerd»
Volgens het Living Blue Planet'-rapport van het WWF en de Zoological Society of London (ZSL) gaat het er met bepaalde soorten die de mens opeet nog slechter aan toe. «Ons onderzoek toont aan dat soorten die essentieel zijn voor commerciële en ambachtelijke visserij, en dus ook voor de mondiale voedselvoorziening, de grootste achteruitgang kennen. Voor populaire vissoorten, waaronder tonijn, makreel en bonito, is het cijfer ronduit dramatisch: een achteruitgang van 74% tussen 1974 en 2010.»
Ook zeekomkommers, die in Azië als een delicatesse worden beschouwd, hebben hun aantallen drastisch zien dalen. In de Galapagos ging het om een achteruitgang met 98%, en in de Rode Zee met 94%.
Zure oceaan
Het rapport toont de ontstellende staat van de zeeën en oceanen weer, besluit het Wereldnatuurfonds. «Op één generatie hebben menselijke activiteiten de oceaan erg beschadigd door sneller vis te vangen dan ze kan produceren, en tegelijk haar kraamkamers te vernietigen. Er zijn grondige wijzigingen nodig in ons gedrag om de rijkdom van de zee te bewaren voor toekomstige generaties», aldus Marco Lambertini van WWF.
Het onderzoek nam de populaties van 1.234 mariene diersoorten in acht. «Dat is een staal die tweemaal zo groot is als bij studies uit het verleden.»
Naast de crisis omtrent de vispopulatie wijzen WWF en de ZSL ook op een sterke achteruitgang bij koraalriffen, mangrovewouden en zeegrassen. Die zijn voor vele vissoorten cruciaal als voedselbron en kraamkamer. De negatieve impact wordt bovendien nog verergerd door stijgende temperaturen en een zuurdere oceaan door opname van CO2 in het water.