Zeldzaam: anaconda krijgt nakomelingen zonder bevruchting

In de Amerikaanse staat Massachusetts heeft een anaconda jongen gekregen zonder bevrucht te worden door een mannetje. Dat meldt het New England Aquarium in Boston. De slang onderging een zeldzame voortplantingsstrategie.
door
Karsten
Leestijd 1 min.

 

De anaconda met de naam Anna beviel in januari van meerdere slangen. Dat terwijl de bijna 14 kilo zware en 3 meter lange slang volgens het aquarium geen contact heeft gehad met mannetjesslangen. Uit DNA-tests blijkt dat de twee nog in leven zijnde babyslangen genetisch identiek zijn aan hun moeder.

"De groene anaconda-jongen zijn het product van niet-seksuele voortplanting", verklaart het aquarium in Boston. "De uiterst zeldzame voortplantingsstrategie wordt parthenogenese genoemd, wat van het Grieks afstamt en maagdelijke geboorte betekent."

Spontaan

Pathenogenese is een verschijnsel waarbij vrouwtjes van bepaalde diersoorten nakomelingen kunnen krijgen zonder dat daar mannetjes aan te pas komen: maagdelijke vrouwtjes leggen spontaan eitjes of baren jongen. Gevallen van maagdelijke voorplanting zijn eerder waargenomen bij hagedissen, haaien, vogels en slangen.