Zelfrijdende wagens lossen fileproblemen op

Als 5% van alle auto's vervangen wordt door zelfrijdende wagens, zullen er een pak minder files zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende Amerikaanse universiteiten.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Spookfiles zijn misschien wel een van de meest ergerlijke fenomenen in het verkeer. Ze ontstaan zonder een duidelijke aanleiding, zoals een ongeval, werken of spontaan vertraagd verkeer. Uit experimenten blijkt dat die spook- of accordeonfiles er zelfs kunnen komen op momenten dat alle automobilisten mooi achter elkaar blijven rijden.

Minder beïnvloedbaar

Dat onderzoek hebben de wetenschappers in de Verenigde Staten eens opnieuw gevoerd, maar dan met een deel zelfrijdende wagens. In een eerste fase stuurden de onderzoekers twintig auto's de baan en op lieten ze de voertuigen achter elkaar in een cirkel rijden. Daarbij merkten ze dat chauffeurs sterk reageren op wat er voor hen gebeurt, zoals een vertragende wagen, een voorganger die dichterbij komt of een remlicht dat aanspringt. Het resultaat? Als snel doken er filegolven op.

Wanneer een van de wagens vervangen werd door een zelfrijdend exemplaar, was de kans op file al meteen een pak kleiner. De automatische auto is minder beïnvloedbaar en laat zich niet zo snel van de wijs brengen als een chauffeur en past daardoor zijn snelheid geleidelijk aan.

Minder brandstof

Dankzij die ene auto reden de negentien andere ook vlotter en ontstonden er minder files. Bovendien blijkt dat de wagens minder brandstof verbruikten, aangezien ze dankzij de zelfrijdende auto aan een constante snelheid reden en minder remden.

In het experiment hielden de wetenschappers er geen rekening mee dat auto's ook van rijstrook kunnen wisselen. Daardoor zouden de conclusies misschien iets te optimistisch kunnen zijn.