Zelfstandigen zijn vaker langdurig ziek

Steeds meer zelfstandigen zijn langdurig ziek. Dat blijkt uit cijfers van minister van Zelfstandigen Willy Borsus (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Psychische problemen liggen alsmaar vaker aan de basis.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De afgelopen vijf jaar is het aantal zelfstandigen dat lange tijd out is door ziekte met bijna 11% gestegen. Bovendien is de gemiddelde duur dat ze afwezig zijn toegenomen met 5 dagen tot 212,8 dagen.

De belangrijkste oorzaak zijn spier- en wervelaandoeningen, maar ook steeds meer zelfstandigen kampen met psychische problemen. In 2010 was dat bij 19% van de invalide zelfstandige het geval, terwijl dat in 2015 steeg naar 21,5%. De derde belangrijkste reden zijn hart- en vaatziektes.

“Ook zelfstandigen hebben recht op voldoende preventie en welzijn op het werk”, reageert CD&V-Kamerlid Griet Smaers, die de cijfers opvroeg bij de bevoegde ministers. Ze wil dat er snel werk wordt gemaakt van re-integratietrajecten voor zelfstandigen. “Minister De Block wil hier pas mee starten nadat de re-integratie voor arbeidsongeschikte werknemers op punt staat. Ik zie niet in waarom we zouden treuzelen. De zelfstandige is even belangrijk.”

Het kabinet van minister De Block reageert dat ze “niet alles tegelijkertijd kunnen doen”. “Bovendien zijn er voorbije weken en maanden al verschillende maatregelen genomen die het leven van zelfstandigen makkelijker en beter maken.” Zo komt het overbruggingsrecht eraan. Daardoor zullen zelfstandigen die financieel in de problemen zitten en hun zaak moeten stopzetten, kort op bijstand kunnen rekenen.

Foto Pixabay