Zeven feiten over de voedingsindustrie waarvan je wenst dat je ze niet had gelezen

Je bent wat je eet, wordt wel eens gezegd. Maar weet je wel goed wat je eet? Volgens Laurens De Meyer, mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees en industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, is dit bij menig man niet het geval.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

In 'Wat (w)eten we? De waarheid over ons voedsel' doet hij een boekje open over de voedingsindustrie. En zijn kritiek is niet mals. "Ik vind het verderfelijk dat de voedingsindustrie, gesteund door onwetende en/of onverschillige consumenten en gewetenloze politici, sloten geld verdienen op kosten van de menselijke en ecologische gezondheid", schrijft hij. Hij kaart onder meer de volgende zeven wanpraktijken aan.

Blinkend fruit

Heb je je nog nooit afgevraagd waarom alle stukken fruit in de supermarkt staan te blinken als een pas gepoetste spiegel? Volgens De Meyer komt dit omdat ze ondergedompeld worden in een badje van Natural Seal, een oplossing die naast citroenzuur ook een reeks onbekende ingrediënten bevat. Door deze behandeling wordt het fruit afgeschermd van zuurstof waardoor het niet meer kan verkleuren. Het zorgt er met andere woorden voor dat versneden appels niet bruin worden, dat het sap van meloenen niet gaat lekken en dat kiwi's geen papje worden. 'Vers' fruit kan in werkelijkheid al wekenlang in de supermarkt staan.

Magere yoghurt

Ontbijten met een schaaltje magere yoghurt klinkt gezond, maar toch is het oppassen geblazen. Net als in andere zogenoemde 'magere' zuivelproducten, zit er namelijk veel toegevoegde suikers in yoghurt. Ook al prijkt er dus 0% vet op de verpakking, toch doe je er goed aan om het calorie- en suikergehalte in de gaten te houden.

Roze zalm & gele ei

Gekweekte zalm is niet rood. Om deze populaire vis toch een roze kleur te geven, voegen kwekers het E-nummer canthaxantine toe aan het voer van de zalm. Deze 'natuurlijke kleurstof' levert in kippenvoer ook vollere, gele eidooiers op en frisser ogend kippenvlees. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat te veel van deze stof schadelijk is voor de ogen. Cathaxantine werd daarom al verboden in Nieuw-Zeeland, Australië en Zwitserland, maar in de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt het nog naar hartenlust gebruikt.

Nepkaas

Steeds meer kant-en-klare pizza's, cheeseburgers en lasagnes maken gebruik van pseudokaas. Het goedje wordt opgevrolijkt met kleur- en smaakstoffen zodat het lijkt op en ruikt naar kaas. In werkelijkheid is de substantie een mengsel van palmolie, melkeiwit en zetmeel. Het gaat zelfs zo ver dat aan dergelijke nepkaas zelfs de smaak van geit, schaap, camembert, emmentaler of gruyère kan worden gegeven.

Aardbeienijs met luizen

Omdat aardbeien tamelijk prijzig zijn, maken veel producenten de smaak na met tientallen verschillende chemische ingrediënten. De typische, rode aardbeienkleur wordt dan weer gemaakt met karmijn, ook bekend als carmine of E-120. Deze rode kleurstof wordt gewonnen uit gemalen cochenilleluizen. Je vindt deze walgelijke kleurstof niet alleen terug in aardbeienijs of yoghurt, maar ook in M&M's of lippenstift.

'Vers' brood

Veel supermarkten lopen te koop met hun 'vers' brood, terwijl er in feite niets ambachtelijks aan is. Het wordt ingevroren geleverd en vijf minuutjes afgebakken. Wel verspreidt het een lekkere broodgeur in de supermarkt, wat de cijfers tegoed komen. Het brood dat je koopt in de supermarkt, kan op die manier al enkele maanden diepingevroren klaar liggen. Wie bovendien kiest voor donker brood omdat het gezonder is dan wit, komt in de supermarkt bedrogen uit. Opnieuw hebben de donkere broden hun kleur te danken aan kleurstoffen, motextract of gebrande suikers.

Gefolterde varkens

Als varkensvlees bereid wordt, kan een onaangename geur vrijkomen. Die vieze odeur is te wijten aan bepaalde hormonen van mannelijke varkens. Om te voorkomen dat het vlees gaat stinken, worden mannelijke biggetjes gecastreerd. Een zeer wrede en pijnlijke ingreep, die volgens De Meyer meestal zonder verdoving gebeurt.

Bron: Knack.be

Foto: stock.tookapic.com