Zitpenningen bij Samusocial drijven Brussels burgemeester in het nauw
Wat zal de commissie onderzoeken?
De onderzoekscommissie kwam er op vraag van Ecolo, Groen, CD&V en cdH en zal zich buigen over Samusocial, de vzw voor de opvang en bijstand van daklozen. Eerder raakte bekend dat de bestuursleden van de organisatie in 2016 in totaal 60.000 euro aan zitpenningen opstreken. Daaronder ook Mayeur (foto), die bijna 33.000 euro ontving. Het onderzoek van de commissie zal pas begin juli echt van start kunnen gaan. Omdat zo'n commissie over meer mogelijkheden beschikt dan een bijzondere commissie, neemt de oprichting ervan ook meer tijd in beslag.
Hoe reageert Samusocial?
Het grootste slachtoffer van de verdachtmakingen tot nu toe is Pascale Peraïta. De voormalige directrice van de vzw nam ontslag kort nadat het bericht bekend raakte. In eerste instantie verdedigde ze de zitpenningen nog door te stellen dat ze voortkwamen uit private giften. Dinsdag moest ze tijdens de Brusselse gemeenteraad toevoegen dat het forfaitaire vergoedingen waren die afkomstig waren uit de permanente middelen. Ondertussen hult de Brusselse burgemeester zich in stilzwijgen over de zaak.
Hoe beïnvloedt dit de Brusselse politiek?
De sfeer in de hoofdstad is tot onder het vriespunt gezakt. Sp.a-voorzitter John Crombez sluit niet uit dat zijn partij uit het Brussels schepencollege stapt. "Wie niet doorheeft dat dit uit de politiek moet, is een probleem", klonk het in De Ochtend'. "Yvan Mayeur is niet de burgemeester die de Brusselaars verdienen", liet Bianca Debaets (CD&V) optekenen.