Zo beleven 18-jarigen de coronacrisis: "Ik zag het Belgisch kampioenschap triatlon aan mijn neus voorbijgaan"

De jeugd is de toekomst, maar wat als die toekomst heel onzeker is? Online lessen zijn het nieuwe normaal en tieners moeten zich hier noodgedwongen aan aanpassen. Maar wat met diploma-uitreikingen en het langverwachte galabal voor de zesdejaars? Laatstejaars uit het secundair onderwijs zien belangrijke mijlpalen in duigen vallen. Wij vragen enkelen onder hen hoe zij naar de coronacrisis kijken.
door
Janne
Leestijd 3 min.

Jarne (18) zit in het laatste jaar Latijn-Wiskunde en woont in Meise. Als triatleet combineert hij zijn schoolwerk met intensieve trainingen.

Hoe heb je de lockdown beleefd?

«Voor de lockdown trainde ik 20 uur per week voor triatlon. Daarnaast studeer ik Latijn-Wiskunde, een richting waar ik veel moeite voor moet doen. Mijn leven bestaat dus alleen uit sport en schoolwerk. Als ik niet goed plan, dan heb ik veel stress en slaap ik slecht. Nu heb ik eindelijk tijd voor andere dingen. Eigenlijk is dit een droomleven.»

Hoe bleef je als triatleet in vorm tijdens de lockdown?

«De clubtrainingen vielen weg en ook het BK triatlon werd afgelast. Dat laatste vond ik heel jammer, want ik had heel hard gewerkt om Belgisch kampioen te worden. In het begin van de lockdown nam ik de gezondheidscrisis nog niet zo serieus. Ik was vooral gefocust op het afwerken van mijn trainingsschema en dat deed ik met een vaste sportmaatje. Enkel zwemmen vormde een probleem, aangezien de zwembaden gesloten waren. Ik ging dus vlijtig op zoek naar een privébinnenzwembad, maar niemand wou mij binnenlaten uit angst voor corona. Ik heb dan maar in open water getraind met een wetsuit en speciale handschoenen, ook al mocht dat toen nog niet.»

Hoe vaak ga je naar school?

«Na twee maanden afstandsonderwijs, ga ik weer elke woensdagvoormiddag naar school. De meeste leerlingen van het zesde jaar moeten thuis blijven, maar omdat mijn punten van Latijn niet zo goed waren, krijg ik samen met twee andere klasgenoten bijles. Latijn is ook meteen het enige examen dat ik moet afleggen. Normaal gezien werk ik niet zo goed mee in de les, maar nu heb ik geen keuze en daardoor heb ik veel bijgeleerd. Handig dat de school focust op de zwakkere leerlingen. Nu ben ik er zeker van dat ik mijn diploma ga behalen!»

Wat zijn je plannen na het middelbaar onderwijs?

«Ik wil psychologie studeren. Omdat de infodagen waren afgelast, heb ik raad gevraagd aan familieleden die ook psychologie volgen. Vanuit mijn luie zetel had ik de tijd om alles grondig uit te zoeken. Ik hoop dat alle toekomstige studenten hetzelfde gedaan hebben.»

Wat heb je geleerd uit de lockdown?

«Dat ik mijn leven elke dag zin moet geven. In het begin had ik de neiging om lang uit te slapen, maar nu zorg ik voor meer structuur. Voor het slapengaan maak ik een planning voor de volgende dag met schoolwerk, sport, maar ook ontspanning, zoals lezen. Ik heb ontdekt dat ik het gelukkigst ben als ik productief blijf.»

Denk je dat de coronacrisis nog lang invloed zal hebben?

«Corona zal zich zeker nog lang laten voelen, maar ik ben niet bang. Het heeft geen zin om te speculeren. Daarom mijd ik ook de doemverhalen van experten. We zullen wel zien hoe het loopt.»

Janne Vandevelde