Zo creëer je een thuis in je studentenhuis

Het academiejaar staat voor de deur. Voor veel studenten is het vinden van een kot al een hele prestatie, maar eigenlijk begint het dan pas. Die twintig vierkante meter vloer moet immers nog worden ingericht. Voor de een is dat de ultieme kans om zich eens helemaal te laten gaan, voor de ander een nachtmerrie die gekenmerkt wordt door keuzestress, budgettaire beperkingen en innerlijke crisissen. Ongeacht tot welke categorie jij behoort, met deze tips komt het altijd goed.
door
Mare
Leestijd 3 min.

1. Werk met verschillende zones 

Een kot is voor veel studenten een multifuctionele ruimte. Je studeert, slaapt, eet en ontspant er. En als alles goed zit, komt er ook regelmatig volk over de vloer. Om het overzicht te behouden, deel je de kamer best in verschillende zones. Dit kan je doen met behulp van een gordijn, maar ook een boeken- of kleerkast kan dienst doen als muur. Zo kan je je schoolboeken netjes verstoppen wanneer je je ontspant. En omgekeerd geldt natuurlijk ook dat je je tv, laptop of smartphone tijdelijk buiten handbereik kan leggen wanneer er gestudeerd moet worden.

2. Niet te fleurig, wel kieskeurig 

Kiezen is verliezen, maar als het gaat over de inrichting van je kot is het niet slecht om selectief te zijn. Neem bij voorkeur één of maximaal twee basiskleuren die je overal in laat terugkomen. Werk bijvoorbeeld met één mosterdgele accentmuur, die je combineert met wit. Zo creëer je rust en eenvoud in die kleine ruimte. Door de accentmuur tegenover je deur te plaatsen, wordt je kot trouwens optisch groter. Handig!

3. Let there be light

Indirect licht is van levensbelang in een kot. Het helpt je studeren en het zorgt meteen ook voor flink wat sfeer. Opteer daarom voor lampen die naar boven schijnen, de zogenaamde uplighters. Licht heeft immers altijd een reflectievlak nodig en je plafond is wellicht het grootste reflectievlak in de hele kamer. Twee uplighters zijn wellicht voldoende om je hele kot te hullen in een prachtig warm licht. Wie graag nog wat extra licht en/of ruimte heeft, kan een spiegel tegenover de lamp ophangen. Het licht wordt opnieuw gereflecteerd, waardoor je meer diepte in de kamer creëert.

4. Kies een duidelijke stijl 

Toegegeven, dat is niet altijd gemakkelijk wanneer je gedeeltelijk teert op gekregen spullen. Maar net zoals met het kiezen van kleuren geldt er voor de meubels ook: less is more. Probeer de ruimte niet vol te proppen, en opteer voor strategische ingrepen. Een laag bed of een lage tafel laten een ruimte bijvoorbeeld groter lijken, terwijl simpele planken tegen de muur dienst kunnen doen als boekenkast.

5. Haal kunst in huis

En nee, daarmee bedoelen we geen dure schilderijen. Je kan ook opteren voor een ingekaderde poster of een uitvergrote foto. Wie graag verschillende kadertjes ophangt voor een persoonlijke touch, hangt die kadertjes wel best samen op één plek. Dit – opnieuw – om je kamer groter te doen lijken. Wie graag echte kunst in huis haalt, kan ook overwegen om dit te doen via Kunst in huis, waar je tegen een klein bedrag kunst kan ontlenen.