Zo loop je een marathon in minder dan twee uur
Sinds 2014 staat het wereldrecord op de marathon op naam van Dennis Kimetto. De Keniaan legde toen in Berlijn 42 kilometer af in 2u02:57, een chrono die sindsdien niet meer verbeterd werd.
Nike lanceerde vorig jaar wel Breaking2, een ambitieus project om de langste afstand in minder dan twee uur af te werken. De sportgigant rekent daarvoor op drie wereldtoppers, al zijn er veel sceptici die beweren dat het om een mission impossible' gaat.
Een onderzoek van de Universiteit van Colorado spreekt hen nu tegen. De wetenschappers baseren zich op een reeks wiskundige berekeningen om te stellen dat het zelfs nog 4 minuten en half sneller kan dan Kimetto. Om dat klaar te spelen, benadrukken ze wel dat alle omstandigheden moeten meezitten.
Zo kunnen lopers heel wat seconden uitsparen door lichtere schoenen te dragen. Die van Kimetto wogen destijds 230 gram, maar schoenen van 130 gram zouden over een volledige marathon een tijdswinst van 57 seconden opleveren.
Ook de gangmakers zijn van belang. In het ideale scenario lopen ze in de eerste helft van de race in één lijn achter elkaar, waarbij ze elkaar afwisselen. Op die manier wordt de luchtweerstand geminimaliseerd, een beetje zoals bij een ploegentijdrit in het wielrennen. Als er dan ook nog een gunstige rugwind staat, kan dat tot drie minuten besparen op de totale chrono.
Het tweede deel van de race wordt best op een licht aflopend parcours gelopen, weliswaar binnen de grenzen die de internationale atletiekfederatie stelt. Tot slot spelen ook de weersomstandigheden een rol: 12 graden en lichtbewolkt is ideaal.
Een gesloten circuit valt ook te verkiezen boven een parcours in lijn, en wel omdat de lopers dan beter hun tempo, hydratatie en voeding kunnen controleren.